"Igen Európára!", "Gondolkozz Európában!" - előbbi az MSZP, utóbbi az SZDSZ uniós kampányának szlogenje. A két kormánypárt szombaton indította útjára korteshadjáratát.

Az európai uniós kampánynak nincsenek hátrányai, csak nehézségei, utóbbiért azonban bőven ad kárpótlást a végeredmény - fogalmazott Kovács László pártelnök-külügyminiszter az MSZP szombati európai uniós kampánynyitóján. A rendezvényen a párt aktivistái vettek részt, őket és más érdeklődőket látták el "munícióval" többek között a szocialista kormánytagok, minisztériumok illetékesei.

Tóbiás József pártigazgató elmondta: az MSZP szolgáltató, 30-40 millió forintba kerülő kampányt folytat majd, kitelepül az utcára, az április 12-i népszavazásig a csatlakozás támogatása mellett agitál, az azt követő egy évben pedig igyekszik minden településre eljutni, s "az egyéni kérdésekre válaszokat adni".

A szombati rendezvényen összegyűlteknek Kovács László azt mondta még: "emelt fővel megyünk az EU-ba, de nem azért, hogy jól odamondogassunk". Vannak, akik nacionalista gőgből és sanda politikai célok érdekében építenek a tájékozatlanságra és az egyébként érthető aggodalmakra - jelentette ki a pártelnök, hozzátéve: a félelmeket és aggodalmakat kell tisztességes érvekkel eloszlatni. Elmondta: az MSZP nyolc érvet tud felhozni a csatlakozás mellett, de tény az is, "Magyarország nem elég gazdag ahhoz, hogy megengedje magának a kimaradás luxusát".

Nem csorbul Magyarország döntéshozói szerepe, nem sorvad el a magyar kultúra, a külföldi termékek nem szorítják ki a ha-zaiakat a piacról, az árak nem szöknek az égig, a nyugdíjak nem veszítik el vásárlóértéküket - reagált a csatlakozással kapcsolatos "rémhírekre" Kovács László. Elmondta még: a kis országok szerepe felértékelődik, a magyar nyelv az unió hivatalos nyelveinek egyike lesz.

Európa gazdagodik Magyarország csatlakozásával, és az integráció következtében erősödik a magyar kultúra is - ezt már Kuncze Gábor pártelnök mondta az SZDSZ szombati kampányindítóján. Hozzátette: örömünnepnek kellene lenni amiatt, hogy Magyarország belép az Európai Unióba, de vannak olyanok, akik megpróbálják elrontani ezt az örömöt. Az SZDSZ korteshadjárata első felében arról kívánja tájékoztatni az állampolgárokat, hogy miket ne vigyünk az EU-ba, majd azt fogják hangsúlyozni, hogy milyen értékekkel csatlakozzon az ország.