A gazdasági tárca 8,5 milliárd forintot tervez az idei kis- és középvállalkozói célelőirányzatból (kkc) a mikro-, kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) pályázati támogatására - értesült lapunk. Ebből a legtöbbet, hárommilliárdot szánnak a feldolgozóiparban működő kkv-k modernizációját és technológiafejlesztését szolgáló beruházásokra. A pályázatokat várhatóan ma hozzák nyilvánosságra.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kezelésében lévő kkc 2003. évi előirányzata 20 milliárd forint. Információink szerint ebből mintegy 7,5 milliárdot tesznek ki a tavalyról áthúzódó kötelezettségek. Összesen négymilliárdot szánnak a Széchenyi-kártyára és az európai uniós felkészítő programra. Így a Széchenyi vállalkozásfejlesztési program pályázati támogatására 8,5 milliárd fordítható, aminek 5-7 százalékát teszi ki a pályázatkezelő szervezetek tervezett működési költsége. A kkc 2002. évi előirányzata 19,1 milliárd forint volt, ami a 40 százalékos túlvállalás - ez az idén 70 százalék lehet - kihasználásával 26,6 milliárdra nőtt. Ebből a tavaly elbírált pályázatokra közel 20,3 milliárd jutott.

Információink szerint a gazdasági tárca a 8,5 milliárdos teljes támogatási keret terhére kilenc pályázatot indít. Az említett hárommilliárdos pályázatnál a legmagasabb az elnyerhető támogatási plafon. A segély mértéke a beruházási költségek 30 százaléka, de maximum tízmillió forint lehet, az elmaradott térségekben pedig 40 százalék, illetve 12,5 milliárd forint.