Dán sorompó a keletiek előtt

A tíz újonnan csatlakozó ország polgárai nem kapnak a jelenlegi uniós polgárokhoz hasonló jogokat a dániai munkavállalás kapcsán - jelentette ki Claus Hjort Frederiksen foglalkoztatási miniszter. A politikus szerint vagy bizonyos ágazatok szigorú ellenőrzése, az ottani munkavállalás korlátozása kerülhet szóba, vagy pedig az, hogy a keletieket megfosztják a dániai munkavállalással járó, meglehetősen nagyvonalú szociális kedvezmények egy részétől. (EUobserver)

Megszűnő adókedvezmények

Belgium, Hollandia és Írország vállalta, hogy 2010-ig fokozatosan megszüntetik az EU-joggal ellentétes vállalati kedvezményeket, ezért az Európai Bizottság az ellenük indított eljárás megszüntetését javasolja a tanácsnak - jelentette be Mario Monti. A versenyügyi biztos korábban azért kezdeményezett vizsgálatot, mert a három tagállam (főként Belgium) több száz külföldi vállalatnak biztosít jogtalan adókedvezményeket. (Reuters)

Mi lesz Trichet-vel?

Az uniós pénzügyminisztereket élénken foglalkoztatja az Európai Központi Bank (EKB) elnöki székének öröklése körül kialakult feszült helyzet, ám e heti találkozójuk napirendjén még nem szerepel a kérdés megvitatása. Az eredeti forgatókönyv szerint Jean-Claude Trichet francia jegybankelnök követné Wim Duisenberget azután, hogy annak mandátuma az idén júliusban lejár; az illetékes francia bíróság azonban a napokban bejelentette, hogy június 18. előtt nem hoz döntést a Trichet jövőjét nagymértékben befolyásoló Credit Lyonnais-ügyben. (Reuters)