A Fitch változatlanul hagyta a hosszú lejáratú magyar deviza-, illetve forintadósság A-, illetve A+ besorolását, és a kilátásokat is stabilnak tartja. Ugyanakkor - egy héttel az IMF kemény bírálata után - a Fitch is erőteljes figyelmeztetést intézett a gazdaságpolitika alakítóihoz, leszögezve: tavaly számos hitelmutató erőteljesen romlott, és ha az idén nem történik határozott változás, akkor az a besorolás felülvizsgálatát eredményezheti. Az, hogy most változatlan maradt a minősítés, annak köszönhető, hogy még hatnak a korábbi eredmények.

A tavalyi, 9,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynál rosszabbat csak a B besorolással rendelkező Törökország, illetve a szintén B-s Libanon produkált. A Fitch elemzői szerint a költségvetés hitelessége komolyan sérült, megkérdőjeleződött a középtávra szóló prognózis, ami veszélybe sodorja, hogy 2005-re teljesítsük a maastrichti kritériumokat. A GDP-hez viszonyított államháztartási adósság - a nyolcéves trendet megfordítva - ismét nőtt, 56 százalékra. Az A besorolású gazdaságok ezen mutatója átlagosan 38 százalék, hívja fel a figyelmet a Fitch. Az ügynökség nem hisz az idei 4,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány elérhetőségében, szerinte 5,5 százalékos lesz a deficit. A folyó fizetési mérleg - becsült - 5,6 százalékos GDP-arányos hiányát is a fiskális expanzióra vezeti vissza a hitelminősítő.

A Fitch szerint januárban a jegybank sikeresen verte vissza a forint erősödésére irányuló nyomást, Magyarország továbbra is a tőke kedvelt célpontja a térségben. Ez az uniós gazdaságokhoz való folyamatos konvergenciával párosulva arra utal, hogy a forint továbbra is erős marad.