A várakozásoknak megfelelően a folyó fizetési mérleg hiányának csökkenését hozta az első negyedéves adatok rend szerinti felülvizsgálata. Az első három hónap során 849 millió euróra rúgott a folyó hiány, ami ugyan csaknem 150 millió euróval kisebb, mint amit az előzetes számok mutattak, de így is nyolc év óta messze a legmagasabb időarányos deficitnek számít. A korábban közzétettnél alacsonyabb hiány jellemzően annak köszönhető, hogy az áruexporton - főként a később beérkező adatok miatt - nagyobb pozitív korrekciót kellett végrehajtani, mint az áruimporton. Ez egyébként hosszú ideje megfigyelhető sajátossága a külkereskedelmi statisztikának, így az előzetes adatok megjelenésekor mindig szinte biztosra vehető, hogy valamennyit javul a mérleg (VG, június 15., 1-5. oldal).

A Magyar Nemzeti Bank a módosított adatok alapján kedvező trendet is felfedezni vél a számokban: a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első negyedévben a hiány kisebb volt, mint 2002 utolsó három hónapjában, vagyis megtört a három egymást követő negyedév gyors deficitnövekedése. Az első három hónapban egyébként az áruexport egy hajszállal alacsonyabb, az import valamivel magasabb volt, mint előző év azonos időszakában. Hosszabb időszakot tekintve a behozatal növekedési trendje enyhén emelkedő, míg a kivitelé bizonytalan - állapítják meg a jegybank szakemberei. Rövidebb időszakot tekintve az export - szintén szezonálisan kiigazított számok alapján - valamelyest élénkülni látszik.

Kiábrándító viszont a hiány finanszírozási szerkezete. A deficitet teljes egészében a külső eladósodás fedezi. Tekintve, hogy a három nagy szektor közül a lakosság és a vállalati szektor kismértékben nettó megtakarító, az eladósodásért a költségvetési szektor felel. Az eladósodást közvetlenül is mutatja, hogy a nemzetgazdaság nettó adósságállománya három hónap alatt 600 millió euróval emelkedett.