Adóreformot sürget Magyarországon az OECD, amelynek szakértői szerint már ma is súlyosak az adóterhek az országban, éppen ezért a rendszert szükséges hatékonyabbá tenni, s megtalálni azokat a területeket, amelyek nincsenek "lefedve". Ezt úgy kellene végrehajtani, hogy a meglévő torzító elemeket kiiktassák.

Az adópolitikának három prioritást határoz meg az országjelentés. Egyrészt kulcsfontosságúnak nevezi az adóterhek mérséklését, aminek az állami kiadások hatékony felhasználásával kell azonban együtt járnia. Második elemként a nemzetközi szervezet szakértői azoknak a reformoknak a fontosságára hívják fel a figyelmet, amelyek általában véve is semlegesebbé teszik az adórendszert, s kisebb szerepet rónak a munka megadóztatására. S végül, de nem utolsósorban, a jelentés kiemeli az adóbehajtás hatékonyságának további javítását. Hozzáteszik: a szürkegazdaság ugyan szűkülőben, de még mindig a GDP 20-30 százalékára teszik a súlyát. Ha e téren további csökkenést lehet elérni, az segítene a költségvetés konszolidációjának.

Mindezen prioritások mentén a nemzetközi szervezet szakértői több, az adórendszert általában is érintő ajánlást is tesznek. Hangsúlyozzák: stabil, kiszámítható adórendszert kell érvényesíteni, s ezt egy középtávú stratégia alapján meghatározni. Szintén általános "jó tanács": csökkenteni kell az adókat, igaz, a költségvetés jelenlegi helyzetének ismeretében hozzáteszik: ezt olyan ütemben és időzítéssel kell végrehajtani, ahogy azt a helyzet engedi.

A munkaadókat érintő konkrétumok közül kiemelendő az az ajánlás, amely a munkabért terhelő adók, járulékok mérséklését tartalmazza. Az OECD jelentése ezen belül külön kiemeli, a kormány által kilátásba helyezett egészségügyi hozzájárulás teljes eltörlésének szükségességét legkésőbb 2006-ban. A Magyarországon működő bel- és külföldi vállalkozások régi panasza is felbukkan a szervezet ajánlásai között: az országjelentés kitér a helyi iparűzési adó rendszerének megváltoztatására is.

Általában is szélesíteni kell az adóbázist, amire több lehetőséget is említ a jelentés. Ilyen a kedvezményes áfakulcs alá sorolt termékek körének szűkítése vagy a tőkejövedelmek adóztatása, s az, hogy az önkormányzatok a mainál gyakrabban éljenek az ingatlanadó kivetésével, amire van lehetőségük, de viszonylag kevesen és szűk körben élnek vele.

Felülvizsgálatra szorul a jövedelemadó-jóváírások és a kedvezmények rendszere, mutat rá az elemzés, amely kiemeli: különösen a lakáshitelek kedvezményeit kell tovább csökkenteni. Az OECD szakértői emellett hozzányúlnának a családi adójóváírás jelenlegi szisztémáihoz is, s azt úgy alakítanák, hogy ösztönözze a nők munkaerőpiacra történő belépését. (VG)