Az ügyészség hétfőn nem adott tájékoztatást arról, hogy saját hatáskörébe vonja-e a K and H ügy nyomozását, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azonban cáfolta a lapértesülést.

"Az ügyészség minden, a közlési kötelezettség körébe tartozó lépéséről a kellő időben tájékoztatást ad a közvélemény számára(...) az üggyel kapcsolatos minden rész titkos" - mondta Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Népszabadság című napilap azon értesülésére reagálva, miszerint az ügyészség a közeljövőben végleg elveszi a rendőrségtől a K and H ügy nyomozását. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy az ügyészség határkörébe vonná a K and H ügy nyomozását.

A napilap arról is beszámolt, hogy információja szerint kedden hallgatják meg gyanúsítottként a Molnár Csaba elleni büntetőeljárás keretében Tarche Bassam szír állampolgárt, akivel szemben a BRFK milliárdos illegális pénzváltás és pénzmosás gyanújával nyomoz.

Erre reagálva Borbély Zoltán kijelentette: " az ügyészség egyébként sem szokott nyomozati cselekményekről idő előtt közleményt adni (...)sem arról, hogy kit tervez meghallgatni, sem arról, hogy kit hallgattak meg, sem arról, hogy mik a nyomozás további lépései".

Vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként Molnár Csaba alezredest múlt pénteken a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. Több napilap is úgy tudja, hogy Molnár Csaba pénzmosással gyanúsított szír állampolgároktól néhány alkalommal kis értékű ajándékokat fogadott el, illetve egy vacsora alkalmával ő is megajándékozta őket márkás itallal. Rendőrségi források szerint az alezredes minden esetben jelentést írt a szírektől kapott ajándékokról.

Molnár Csaba korábban osztályvezetőként aktívan részt vett a K and H-ügy nyomozásában.

Salgó László országos főkapitány a Magyar Nemzet december 2-án megjelent cikke, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal utóbb az ORFK vezetőjéhez eljuttatott "szigorúan titkos" minősítésű összefoglaló jelentése alapján rendelt el belső vizsgálatot Molnár Csabával kapcsolatban. Az újság szerint Molnár Csaba az arab alvilági körökkel az elfogadhatónál és a normálisnál sokkal mélyebb kapcsolatot tartott fenn.

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár december 3-án kijelentette: az egész ügy jellegénél fogva államtitkot képez, "következésképpen az erre vonatkozó bármilyen szóbeli vagy írásos adat, illetve kommunikáció szigorúan titkos minősítésű".

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal hivatali visszaélés gyanúja miatt december 9-én rendelt el nyomozást Molnár Csaba ügyében. (MTI)