A kormányokkal kíván szorosabb szövetségben harcot vívni a dopping ellen Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, aki egy olasz lapnak nyilatkozva Fazekas Róbert magyar diszkoszvető és Irina Korzsanyenko orosz súlylökő ügyét tartotta kirívónak, az olimpiai eszméket sértőnek.

Dick Pound athéni nyilatkozatában megerősítette, hogy a "nulla tolerancia" híve a tiltott teljesítményfokozó szerek tekintetében, s ezért helyesnek nevezte az "athéni utat". A 62 éves kanadai sportdiplomata - aki 2001 óta a WADA vezetője - a határozott fellépés híve, s adott esetben még egy doppingügyet is "túl soknak" tart az olimpián, megengedhetetlennek tekinti a kibúvókat és a dopping-ügyek összevonását más problémákkal, akár sportdiplomáciai kérdésekkel.

A WADA elnöke következő lépésként a kormányok bevonását tartja szükségesnek. Pound szerint rövid időn belül sokkal hatékonyabb teszteket lehet bevezetni egyebek között a növekedési hormonok nyomainak felfedezésére. A WADA elnöke a kerékpárt, az atlétikát és egyes téli sportokat minősített elsősorban dopping veszélyeztette területeknek, de "egyetlen sportág sem tekinthető szűznek". (MTI/hvg.hu)