Az EU-csatlakozási szerződésnek ellentmondóan módosítaná Szlovákia atomerőmű-programját, és a jászlói (Jaslovské Bohunice-i) atomerőmű bezárását két évvel elhalasztaná Pavol Rusko szlovák gazdasági miniszter. Azzal érvel, hogy a V1 erőmű 1. és a 2. blokkjának egyidejű leállítása 2008-ban biztonságosabb volna, mint a külön-külön leállítás - jelenti a The Slovak Spectator.

Az erőmű 65 kilométerre északkeletre van Pozsonytól. Ausztria, Szlovákia "környezettudatos" szomszédja közvetlenül nem kommentálta Rusko nyilatkozatát, de Marian Wrba, a pozsonyi osztrák nagykövetség első beosztottja a lapnak kijelentette: "Szlovákia 1999-ben kötelezettséget vállalt, hogy 2006-ban és 2008-ban leállítja Jászlón a V1 atomerőmű 1. és 2. blokkját. Feltételezhető, hogy a szlovák kormány a Szlovák Köztársaság és a szomszédos területek biztonságát tekintetbe vette határozatánál."

Wrba szerint a csatlakozási szerződés 25 aláírója egyetértett abban, hogy Szlovákia 2006. december 31-ig leállítja a V1 atomerőmű első blokkját, a másodikat pedig 2008-ig. A szerződő felek abban is megállapodtak, hogy megfelelő pénzügyi támogatást adnak a bezárás anyagi következményeinek ellensúlyozására. A szerződés szerint Szlovákia 410 millió eurót kap 2013 végéig.

Rusko azt mondta, reméli, sikerül "ráébresztenie" Ausztriát, hogy az általa javasolt megoldás biztonságosabb az osztrák nép számára is. Eduard Kukan külügyminiszter nem ennyire optimista, szerinte a 25 tagállammal való megegyezés nagyon bonyolult és munkaigényes folyamat.