Adókedvezményeket kapnak a munkanélkülieket, illetve a megváltozott munkaképességű dolgozókat alkalmazó budapesti vállalkozások - az előterjesztésről ma dönt a fővárosi közgyűlés. A javaslat szerint jövő évtől - a budapesti foglalkoztatási gondok enyhítése érdekében - évi 750 ezer forinttal csökkenthetik iparűzésiadó-alapjukat azok a vállalkozások, amelyek nyilvántartott munkanélkülit alkalmaznak legalább egy éven át. A kedvezmény minden foglalkoztatott után megilletné a cégeket. Ugyancsak 750 ezer forint lenne az adóalap-csökkentési lehetőség megváltozott munkaképességű dolgozó alkalmazása esetén. Az önkormányzat foglalkoztatáspolitikai bizottsága eredetileg egymillió forintot javasolt, de Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes megítélése szerint az adókedvezmények lényeges bővítése érzékelhetően csökkentené a főváros adóbevételeit.

A szakmunkástanulókat képző vállalkozók a javaslat szerint tanulónként 500 ezer forintot írhatnak le. Ezenkívül továbbra is igénybe vehetők a jelenleg érvényes rendelet lehetőségei: a kedvezmények - maximum 2,5 millió forint adóalappal - a szakmunkástanulók és a pályakezdő fővárosi munkanélküliek után.

Ezeken túl kedvezmény illeti meg - maximum százezer forint - azt a vállalkozót, aki alapítványt támogat. A társasági adó alanyaként nemzetközi szerződés alapján adómentességet élvező vállalkozások is mérsékelhetik iparűzésiadó-alapjukat, maximum 1,5 millió forinttal. (KÁ)