Akár már jövő év végére életbe léphet a jelzálogtörvény módosítása - jelentette be a román nemzeti bank alelnöke, Florin Georgescu egy közelmúltbeli szemináriumon. Az új rendelkezés alapján az építtető cégeknek lehetőségük nyílik arra, hogy munkálataik finanszírozásához bizonyos feltételek mellett akár jelzáloghitelt vehessenek fel, akár jelzálogleveleket bocsássanak ki.

A módosítások elsősorban arra vonatkoznak majd, hogy milyen feltételek mellett lehet jelzáloglevelet kibocsátani, hangsúlyozta a nemzeti bank alelnöke, majd kifejtette: a lakásvásárlás és -építés támogatására a nemzeti bank jövőre a jelzáloghitelt adó cégeket erre a piaci részre szakosodott bankokká minősíti át. (Jelenleg Romániában két, jelzáloghitellel foglalkozó cég létezik: a Domenia Credit és az Imofinance.) Hasonlóképpen a hitelek biztonságosabbá tétele érdekében lehetőséget teremtenek arra, hogy a hitelezők kinnlevőségeiket átválthassák a másodlagos piacon.

A jelzáloghitelt egy 1999-es törvény szabályozza, amelyet az idők folyamán javítottak és módosítottak ugyan, de még mindig nem elégíti ki az igényeket, hiszen az számos akadályt gördít a bankok elé, így azok többnyire idegenkednek a jelzáloghiteltől. Továbbá az érvényben levő szabályozás értelmében nem bocsáthatók ki jelzáloglevelek.

A törvény módosítására azért kell mielőbb sort keríteni, mert a román ingatlanpiacon a kereslet egyre nagyobb. Szakértők ezt részben azzal magyarázzák, hogy egy román állampolgárnak átlagosan csak 17,4 négyzetméter lakóterület jut, szemben például a cseheknek jutó 25,5 vagy a magyaroknak rendelkezésére álló 32,1 négyzetméterrel.