Megújuló munkajog

Az új munka törvénykönyvének koncepciója szerint a leendő szabályozás nem hagyatkozhat csak a hagyományos konstrukciókra: szem előtt kell tartania az egyre terjedő sajátos foglalkoztatási formákat, intézményeket, így a távmunkát vagy a munkaerő-kölcsönzést - hangzott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jogi szekciójának ülésén. Radnay József, a Legfelsőbb Bíróság munkaügyi kollégiumának vezetője hangsúlyozta: az új típusú jogviszonyok is igénylik a diszpozitivitást az eltérést nem engedő szabályok helyett. A szakemberek egyetértenek: leginkább a kollektív munkajog igényel változtatást. E körben nagy szükség lenne a kollektív szerződés és az üzemi tanács újraszabályozására, és felmerül a szakszervezetre vonatkozó passzusok esetleges kiemelése, önálló rendezése. (VG)

Konferencia a Corvinus Egyetemen

November 17-én háromnapos konferencia kezdődik a Corvinus Egyetemen, amelynek fő témája a közpénzek beszedése és elköltése. Az előadók között lesz Pitti Zoltán, Hetényi István, Vámosi-Nagy Szabolcs, Hegedűs József, Mihályi Péter és Antal László is. A neves szakemberek előadásaikban az általános gazdaságpolitikai kérdéseken túl az adórendszer problémáival, az oktatáspolitika előtt álló kérdésekkel, az egészségügyi reformmal kiemelten foglalkoznak. A konferencia keretében átadják a gazdaságpolitika tanszék Káldor-díját. (VG)

Bírál az Iposz

A gazdaságpolitikában az időnkénti igyekezet ellenére sem körvonalazódik egy megvalósítható kisvállalkozói kormányzati stratégia, véli az Ipartestületek Országos Szövetsége. Elnökségének közleménye arra is kitér, hogy hiányzik az a gazdasági stratégia, amely választ adna a kis- és középvállalkozások új EU-norma szerinti besorolásával előállt helyzetre. További bírálatokat is megfogalmaz a dokumentum, közte azt, hogy a szakmunkásképzés koncepciós és szakmai viták áldozata. (VG)

Átadták a sárvári elkerülő utat

Tegnap átadták a 84. számú főút Sárvárt elkerülő szakaszát, s a beruházáshoz kapcsolódó, Rába felett átívelő új hidat is. Az elkerülő út megvalósítása - intenzív előkészítő munkát követően - 2002 elején indult meg. Az 5,5 kilométer hosszú, 2x1 sávos út teljes hosszában külterületen halad, keresztezve a Rábát, a vasútvonalat, helyet adva két hagyományos szintbeni és egy körforgalmi csomópontnak. (VG)

Lap a fogyasztóknak

Kosár - a fogyasztók magazinja címmel hirdetésmentes havilapot ad ki - a GKM fogyasztóvédelmi pályázatán elnyert támogatásból - az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület. A hiánypótló, kizárólag a fogyasztó érdekeit szem előtt tartó 36 oldalas, színes magazin rendszeresen közöl áruteszteket és élelmiszer-piaci körképet. Foglalkozik egyebek közt a fogyasztók széles rétegét érintő ügyekkel, és jogi tanácsot is szolgál a hozzá fordulóknak. (VG)