Ismét csökken a gázolaj ára

Holnaptól hat forinttal csökkenti a Mol Rt. a gázolaj literenkénti fogyasztói árát. A motorbenzin ára nem változik. A társaság indoklása szerint az elmúlt napokban a nemzetközi piacokon tovább csökkentek a kőolajárak, aminek nyomán a gázolaj jegyzésára is mérséklődött. Ez utóbbit a tüzelőolaj-készletek növekedése is elősegítette. Szerdától a 95-ös ólmozatlan benzin literenkénti ára 247,50, a 95-ös keverék benziné 250,50, a 98-as benziné 256,50, a dízelolajé pedig 231,00 forint lesz. (VG)

Béremelésre hat százalék

Jövőre a központi költségvetésből több mint nyolcezer forint jut lakosonként az egészségügyre, amely háromezerrel több, mint az előző kormányzati ciklusban - mondta tegnap a Világgazdaságnak Schvarcz Tibor, az MSZP egészségügyi munkacsoportjának vezetője. A sürgősségi betegellátás fejlesztésére 1,6 milliárd forintot terveznek, az onkológiai és a hemodinamikai ellátásra pedig 900-900 millió forintot szánnak. Úgy fogalmazott: az átlagosan hatszázalékos béremelés fedezetét is tartalmazza büdzsé, az ingatlanhasznosításból befolyó forrásokat pedig a mentőállomások korszerűsítésére és mentőautók vásárlására fordítják. (VG)

Megsemmisített feltétel

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a polgári perrendtartásról (Pp.) szóló törvénynek azt a rendelkezését, amely a jogerős bírói ítéletet vitató felülvizsgálati kérelem előterjeszthetőségét jogegységi határozattól, a joggyakorlat egységétől, illetve továbbfejlesztésének szükségességétől is függővé tette. Egy 2001-ben született törvény iktatta a Pp.-be ezeket a feltételeket, amelyek az Alkotmánybíróság szerint kioltják a felülvizsgálat jogorvoslati funkcióját. A döntés értelmében a felülvizsgálati kérelem előterjeszthetőségéhez elegendő, ha az adott határozat az ügy érdemére nézve jogszabálysértő. A kérelem megvizsgálásáról szóló bírói döntés pedig ezentúl megfellebbezhető lesz az Ab határozata értelmében. (VG)

Tudás alapú gazdasággal a befektetőkért

A tudás alapú gazdaság vonzhatja a befektetőket - a többi között ezt hangoztatta Eszes Gábor, a tudás alapú gazdaság fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a Magyar Tartalomipari Szövetség budapesti konferenciáján. A gazdasági tárca tevékenységében ez kiemelt helyen szerepel. A külföldi működő tőke vonzása érdekében egyablakos befektetői portált hoznak létre: egy helyen találhatja meg a befektetők az információkat, s gyakorlati segítséget is kaphatnak, mondta. (Menedzserfórum)