Várhatóan ma eljárást indít Magyarország és Görögország ellen az Európai Bizottság a deficit túlzottan magas szintje miatt - értesült az AFP. Magyarországgal szemben a megújított magyar konvergenciaprogramot tartja elfogadhatatlannak Brüsszel. A bizottság ugyanakkor megszünteti Ciprus, Málta, Cseh-, Lengyelország és Szlovákia ellen októberben bejelentett eljárását. Ez az öt új tagállam is megsértette a költségvetési hiányra vonatkozó szabályokat, ám meggyőző korrekciós terveket tudott bemutatni. Ezzel szemben a magyar kormány erre az évre eredetileg 3,8 százalékos hiányt jósolt, ezt később 4,6-re emelte, a Brüsszel előtt fekvő legújabb tervben 5,3 szerepel, az elemzők és a bizottság azonban ennél is magasabbra számítanak.

A kemény elbírálást - amely végső soron akár a strukturális alapból nyújtott források egy részének megvonását vagy pénzbüntetést vonhat maga után - bizottsági források szerint az is indokolja, hogy a december elején közzétett újabb magyar program kevéssé ambiciózus. A deficitcsökkentés új középtávú terve alapján ugyanis kétséges, hogy 2008-ra teljesíthető az euróövezeti csatlakozáshoz elvárt három százaléknál alacsonyabb hiány.

Rontja a magyar kormány hitelességét, hogy időről időre más-más tartalommal mutatja ki a tervben szereplő adatokat - vélekedett Csaba László közgazdász. A Közép-európai Egyetem tanára szerint az sem szerencsés, hogy az államháztartási mérleg kiszámításánál éppen egy olyan tétel adatain módosítottak, mint a magán-nyugdíjpénztári befizetések (VG, 2004. október 16., 4. oldal), amely mögött nincsen állami garanciavállalás. S ha ez nem lenne elég, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság nemrég hivatalba lépett elnöke külön kiemelte: megengedhetetlen, hogy kiadások egész tételeit - például a nyugdíjpénztári befizetéseket - vegyék ki a költségvetési számításokból.

Csaba László szerint az új tagokon behajthatják, amit a régieken nem sikerült - elég a francia és a német hiánnyal kapcsolatos engedékenységre utalni. Kevéssel azután, hogy kiderült, Görögország hibás makroadatokat közölt euróövezeti belépése érdekében, különös figyelem kíséri az új belépőket - tette hozzá.