A várakozásoknak megfelelő mértékű jegybanki kamatcsökkentés nem okozott látványos árfolyammozgást a bankközi devizapiacon. A monetáris tanács 50 bázispontos kamatcsökkentésének bejelentése előtt az euróval 245,20/30 forinton kereskedtek a bankközi devizapiacon, a bejelentés után 245,05/15 forintra változott a jegyzés, míg reggel az uniós valuta 245,30/60 forinton állt.

A kereskedők szerint teljes érdektelenség fogadta a kamatkönnyítést, az ünnep előtti piacon egyébként is kevés szereplő van jelen.

Egyelőre elmaradt a következő kamatcsökkentés beárazása is, noha a piacon általánosnak mondható az a vélemény, hogy az infláció lassulása teret engedett volna a mostaninál nagyobb kamatmérséklésre is.

Az idei év 12,25 százalékos jegybanki alapkamattal indult, ami 2,75 százalékponttal volt magasabb a keddtől érvényes 9,50 százalékos jegybanki alapkamatnál. 2004-ban a Monetáris Tanács hét alkalommal csökkentett kamatot, ezek mértéke egyszer sem volt nagyobb 50 bázispontnál.

Reggel a Reutersnek adott interjúban az MKB elemzője úgy nyilatkozott, hogy 2005-ben is hasonló mértékben zsugorodik a jegybanki kamat, összesen 2,50 százalékpontos csökkentést tartott valószínűnek az elemző.(eBroker)