Újabb üzleti területtel kívánja bővíteni tevékenységét Szegeden a Siemenes PSE Kft. A Siemens konszern szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégének budapesti székhelyű leányvállalata a kilencvenes évek végén hozott létre vállalatot Szegeden, alapozva a magas színvonalú felsőfokú informatikai oktatásra és a városban jelen lévő szellemi tudásra. Az új üzleti terület felépítését követően az alkalmazottak száma 100 főre növekszik a jelenlegi 50 főröl.

Az új üzleti terület sikeres felépítésével Szegeden 50 főről akár 70-100 főre is bővülhet az alkalmazottak létszáma. Ám kérdés, hogy a rövidesen induló nemzetközi fejlesztési program részfeladatnak megoldásához sikerül-e a Siemensnek Szegeden jó időzítés mellett megfelelő létszámú és tudású munkaerőt találni.

Fehéregyházy János, a társaság ügyvezetője elmondta: egyelőre úgy tűnik, nem könnyű a feladathoz megfelelő létszámú kreatív munkaerőt találni Szegeden és a térségben. A Siemens bízik abban, hogy a kellemes vidéki kisvárosba az ország más területeiről is szívesen vállalnak munkát a képzett informatikai szakemberek. A szegedi vállalat munkatársai eddig két nagy nemzetközi szoftverfejlesztési projektben dolgoznak. Az egyik üzletág a Siemens vezetékes telefonközpontokhoz szoftverek fejlesztése, illetve a különböző szolgáltatásokhoz kapcsolódó számítógépes alkalmazások kidolgozása. A második a Siemens 150 országban jelen lévő mobiltávközlési programjához kapcsolódik, amelynek keretében a munkatársak az intelligens hálózati szolgáltatások informatikai fejlesztésében oldanak meg nagyon fontos részfeladatokat. Az új üzletág szintén a Siemens mobilágazatának egyik nagy nemzetközi fejlesztési programjában vesz részt. Jelenleg ezen a területen 4-5 fő dolgozik, a létszám akár 20 főre is bővülhet az elkövetkezendő másfél évben, amennyiben sikeres lesz a szegedi erőforrás és a nemzetközi szoftverfejlesztési projekt öszszehangolása. A cég elsősorban olyan szoftverfejlesztő szakembereket keres, akik kellő ismeretanyaggal és gyakorlattal rendelkeznek, és kellő nyelvtudással képesek nemzetközi környezetben dolgozni, német és angol kollégákkal Szegedről konzultálni szakmai kérdésekről.

A magyarországi leányvállalat Budapesten jelenleg 450 alkalmazottal dolgozik, a létszám 2004-ben 100 fővel bővült, Szegeden pedig 36-47 fővel. A magyarországi leányvállalat növekedésének alapja, hogy a Siemens csoporton belül egyre több nemzetközi szoftverfejlesztési projektben tud részt venni, eddigi sikeres munkáinak és bővülő szellemi tudásbázisának köszönhetően. A növekedési trend az ügyvezető igazgató szerint az elkövetkezendő időszakban tovább folytatódik a Siemens konszern bővülési stratégiájának köszönhetően. A munkákban körében egyre nagyobb lesz a szoftverfejlesztések és az informatikai szolgáltatások aránya, és a feladatokat az anyavállalat igyekszik keletebbre eső térség munkaerejére alapozva elvégeztetni.