Tegnap átadták az M30-as autópálya újonnan megépült, Muhi és Felsőzsolca közötti 16 kilométeres, valamint a Miskolcot elkerülő három kilométeres szakaszát. Ezzel a Nemzeti Autópálya Rt. adatai szerint 57 kilométerre nőtt az idén átadott gyorsforgalmi szakaszok hossza.

A közútfejlesztés nem közlekedési, hanem országfejlesztési kérdés - szögezte le a Világgazdaságnak Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, aki - Gyurcsány Ferenc kormányfővel együtt - részt vett a tegnapi útavatón. Hozzátette: Dél-Magyarországon ipari központokat kell létesíteni, s olyan gazdasági környezetet teremteni, amely vonzó a beruházók számára.

Miskolc déli területeinek megközelítésére az elkerülő gyűrű részeként 3,4 km hosszú bekötőút létesül, amely a város déli bevásárlóközpontja és az M30-as autópálya között biztosít közvetlen kapcsolatot.

Az Állami Autópálya Rt. tájékoztatása szerint az M30-as autópálya a Miskolc-dél csomópontig díjköteles, e szakasz igénybevételéhez autópálya-matrica szükséges. A Miskolcot elkerülő szakaszt (Miskolc-dél és Miskolc-észak-kelet csomópontok között) díjmentesen vehetik igénybe az autósok. (VG)