Az Apple ma várhatóan bejelenti, hogy a Macintoshokat áthelyezi Intel-alapokra - írja az Index. Bár hivatalosan a társaság még nem erősítette meg a hírt, a világsajtó tudni vélni, hogy a döntés már megszületett. Kezdődhet egy új világ.

Az Apple gépeiben most még az IBM processzorai izzadnak, de ha a hír igaz, már nem sokáig. A kaliforniai társaságnak elege lett abból, hogy a kék óriás drágán szállította a relatíve lassú processzorokat, és különben sem teljesítette vállalt kötelezettségeit. A G5-öst 2003-ban mutatták be, tavaly már 3 gigahertzen kellett volna üzemelnie, ehhez képest még csak a közelmúltban adták át a 2,7 gigahertzes verziót. Ráadásul ezek a processzorok erőteljesen melegednek, vízhűtést igényelnek, így a kisebb, hordozható gépekbe az Apple kénytelen az előző generációs G4-est építeni.

Ha az Intel szállítja a processzorokat, ezek a problémák egy csapásra megoldódhatnak: a Pentiumok 3,7 gigahertzen üzemelnek (igaz, nem lényegesen gyorsabbak mint a G5-ösök), a kétmagos Pentium D komoly fejlődés előtt áll, a laptopokba szánt Pentium M pedig erőteljes alternatívát jelent a már gyengécske G4-hez képest. A kiszivárgott hírek szerint 2006 nyarától a kisebb gépek (Mac mini, eMac) már Intel processzorokkal érkeznek, a felsőházban 2007 nyarán várható a váltás. (Index)