Gyengüléssel reagált a zloty arra a hírre, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint nem a sokáig vezető jobboldali-liberális Polgári Platform (PO), hanem a konzervatív Jog és Igazság (PiS) pártja kaphatja a legtöbb szavazatot a vasárnapi lengyel parlamenti választásokon. Tegnap 3,91-ra esett az euró-zloty árfolyam, s szakértők szerint a hét végére akár 3,96-ra is gyengülhet. Az idén eddig közel 5 százalékot erősödő zloty azért zuhant a hírre, mert a két párt programja ugyan sok ponton hasonló (VG, 2005. szeptember 21,. 4. oldal), de a konzervatív párt nem tartja elsődleges szempontnak az euró mielőbbi bevezetését.

"Lengyelország nem tenne szert előnyökre az euró bevezetésével. Nincs szükségünk arra, hogy az Európai Központi Bank határozza meg pénzügyi politikánkat" - mondta a PiS pénzügyminiszter-jelöltje. (Egy szeptember 14-18. között készült kutatás is napvilágot látott, amely szerint még mindig a Polgári Platform vezet, míg a Jog és Igazság a második helyen áll.)

Bár a két párt minden valószínűség szerint jobbközép koalíciót alkot majd, nem mindegy, hogy melyikük kapja a vezető szerepet a 460 tagú szejmben. A közvélemény-kutatások alapján 359 helyre számíthatnak, így nem lesz szükségük más pártok támogatására, s stabil kormányzásra lehet számítani. Mivel mindkét párt programja a belső gazdasági helyzetre és a korrupció elleni küzdelemre koncentrál, valószínűtlen hogy a lengyelek EU-politikája bármit is változna. (VG)