Tóth Boldizsár, a Nemzetközi Vállakozók Szövetségének elnöke közel száz olyan hús- és építőipari dolgozóról tud, akik az elmúlt hónapokban ajánlatot kaptak német vállalatoktól, és azt el is fogadták - jóllehet így mintegy 20 százalékkal kevesebbet keresnek, mint korábban a magyar cégek alkalmazottaiként. Az "átigazolók" gond nélkül kaptak munkavállalási engedélyt, holott közülük nem egyet a tavasszal lezajlott SoKo Bunda akció után a német rendőrség a közrend megzavarása címén kiutasított az országból.

Mint arról beszámoltunk, a vállalkozási szerződések alapján kinn dolgozó magyar vállalkozások közül sokat tb-csalással és embercsempészettel vádoltak meg a német hatóságok (VG, 2005. május 5., 2. oldal). Engedély nélküli munkást nem találtak, sőt azóta két német tartományi bíróság is megállapította, hogy jogszerűtlenek voltak a vizsgálatok; a büntetőeljárások, vagyonzárolások következtében azonban az érintett cégek gyakorlatilag kiszorultak a német piacról.

A SoKo Bunda hullámai mind a mai napig nem ültek el. Az egyik érintett cég magyarországi irodájában ezen a héten tartottak házkutatást, mivel tavasszal tévedésből rossz címre mentek ki a német felkérésre akcióba lépett magyar nyomozók - mondta Tóth Boldizsár. Ismeretes, hogy az ügyben kormányközi vegyes bizottság alakult, és az Európai Parlament is foglalkozik a kérdéssel. A lehetetlen helyzetbe hozott magyar vállalkozók és a kiutasított dolgozók a nyár folyamán tüntetést tartottak a budapesti német nagykövetség előtt, ám akkor átadott petíciójukra azóta sem kaptak választ.

A nagykövetség sajtóosztályán lapunk kérdésére közölték: továbbították a petíciót a berlini illetékeseknek, és válasz is érkezett, csak nem írásban, hanem államtitkári szintű egyeztetés formájában. A Nemzetközi Vállalkozók Szövetsége hamarosan Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is panaszt tesz a zaklatások miatt.

Az észak-németországi ügyészségek és rendőri szervek soha nem vettek részt a magyar vállalkozások elleni akcióban, amelyet a déli szövetségi államok szervei kezdeményeztek. Tóth Boldizsár elmondta: a hannoveri térség például nemrég továbbképzési együttműködésre vonatkozó ajánlattal kereste meg őket, és az uniós projektből 2006 folyamán számos hazai cég profitálhat.