Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági növekedés fenntartása érdekében csökkenteni kell a kormányzati költekezést. A miniszter szerint a dráguló kőolaj következtében Moszkva ölébe pottyant extrabevételt a külföldi adósságok csökkentésére kell fordítani. Az augusztusi költségvetési bevétel 19 százalékkal volt magasabb a vártnál, míg az első nyolc hónap költségvetési többlete 26,3 milliárd dollárra rúgott.

Kudrin attól tart, hogy a túlzott költekezés a rubel erősödéséhez vezet, ez viszont viszszaveti az egyébként rohamléptekkel bővülő orosz exportot, s így a gazdasági fejlődést. "A magas tőkeimport és a rendkívül drága nyersolaj nem az orosz gazdaság erősségének a következménye, ezért ha nem szigorítunk a jövő évi költségvetésen, elkerülhetetlen lesz az infláció és a rubel felértékelődése" - mondta a Bloombergnek Kudrin. Az augusztusban jóváhagyott 2006-os költségvetési tervezet az ideinél 20 százalékkal nagyobb kormányzati kiadást hagy jóvá.

A Nemzetközi Valutaalap várakozása szerint az 521 milliárd dolláros orosz gazdaság az idén a várt 5,5 helyett 6 százalékkal bővül, vagyis ötször gyorsabban, mint az EU gazdasága. A GDP-növekedés 5,8-6 százalékos növekedési üteme 2008-ig is kitarthat.

Oroszország évi 470 millió tonnával a második legnagyobb nyersolaj-kitermelő a világon. A mennyiség felét emészti fel az orosz gazdasági gépezet, a másik fele pedig a nemzetközi piacra kerül. Az orosz kőolajexport 1999 óta megduplázódott; a teljes kivitel értékének felét a kőolaj, a földgáz és különböző fémek adják. A világpiaci árak növekedésének eredményeként az ország valuta- és aranykészlete szeptemberben 155 milliárd dolláros rekordot ért el. (VG)