Az Economist életmódkiadványában, az Intelligent Life-ban (2005. nyári szám) jelent meg John Andrews cikke, amely megfutja az obligát köröket a Nossiter-film és a Kerülőutak körül, mint minden nagy magazinos boranyag, de fő állítása eléggé súlyos, és nagyon egybecseng mindazzal, amiről nemrég Jásdi István nyilatkozott a Világgazdaságnak - olvasható az Index "holdudvarába" tartozó A Művelt Alkoholistán. Azt feszegeti ugyanis az economistos ember - folytatódik a cikk -, hogy amíg Európában szigorúan tilos, addig a kaliforniai borászatokban napi gyakorlat a borok utólagos vizezése.
Andrews elmagyarázza: Kaliforniában piszok meleg van, sokkal melegebb, mint mondjuk a híres francia bortermő vidékeken, a szőlők brutálisan magas cukorfokkal érnek be, ez azt jelenti, hogy a belőlük készített bor alkoholtartalma igen magas lenne (vagy ki sem erjedne az összes cukor), ha nem találnának ki valamit. A víz meg olcsó és nagyon népszerű anyag. Beszél a cikkben szőlőtermelő, borász, hatósági ember, a lényeg, hogy igen aggodalmasnak találják a helyzetet, miszerint az amerikai boripar kvázi titkolja a fogyasztók elől a vizezést (legalábbis nagyon kevesen tudnak róla), ám most úgy tűnik, az európai-amerikai borügyi egyezmény után kirobbant egy kisebb fajta botrány. Ti. az EU morgott egy kicsit a vizezés miatt, meg erősen lobbiztak a franciák is, hogy ilyen borokat ne lehessen forgalmazni Európában, de végül megegyeztek, hogy jöhetnek a vizesek, cserébe viszont az amerikaiak tiszteletben tartják az európai eredetvédelmi szabályozást. (Muveltalkoholista.hu)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.