Tájékozódj, mielőtt elindulsz (Know before you go) címmel kampányt indított az ír kormány az új EU-tagországokban, hogy a potenciális vendégmunkásokat felvilágosítsa az írországi munkavállalás feltételeiről, az ír gazdaságról, a megélhetési költségekről, a lakáspiacról, a társadalombiztosítási és adószabályokról. Dermod O’Byrne, az ír képzési és foglalkoztatási hatóság szóvivője lapunknak elmondta: a napokban elkészült az első öt DVD, amely lengyel, cseh, szlovák, továbbá lett és litván nyelven tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat. Jövőre a többi új tagállam nyelvén is kiadják az anyagot, s ez az egyes országok munkaügyi hivatalaiban, az ott működő ír nagykövetségeken, sőt az interneten keresztül is elérhető lesz. A magyar változatot 2006 nyarán adják ki. A hatóság nyomtatott változatban már minden új EU-nyelven elkészített egy tájékoztató csomagot; ezek sokszorosítása folyamatban van, és az új év elején megkezdik terítésüket az érintett országokban.
A tájékoztató kampányt az teszi szükségessé, hogy az EU bővítése óta – a Dublin által biztosított szabad munkavállalásnak köszönhetően – ugrásszerűen megnőtt a kelet-közép-európai országokból érkezők száma, és közülük sokaknak alapvető ismeretük sincs az írországi munkavállalásról és általában az ottani életről. A lengyelek, a litvánok, a lettek és a szlovákok érkeznek a legnagyobb számban, ezért kezdték ezeken a nyelveken a DVD-sorozat kiadását.
Az ír belügyminisztérium szerint nem okoz gondot a többségében katolikus lengyelek vagy más kelet-közép-európaiak társadalmi integrációja, a szinte teljes foglalkoztatottság mellett száguldó gazdaságnak pedig jól jön a képzett és motivált külföldiek hada. Sokaknak gondot jelent azonban az angolnyelv-tudás vagy a tb-szabályokkal kapcsolatos ismeretek hiánya.

Ma már a lengyelek jelentik a legnépesebb bevándorlócsoportot Írországban – állítják egyes szakértők, akik szerint az EU bővítése óta több mint 120 ezren telepedtek le a szigetországban. Mások 45–80 ezres lengyel közösségről beszélnek; utóbbi nagyjából a kínaiak létszámához hasonló. Pontos adatokat többek között azért nehéz kapni, mert senki sem tudja, mennyi ideig maradnak kinn a tb-nél bejelentkezett kelet-közép-európaiak. Mindenesetre tény, hogy az ír hatóságok 2005. május és október között 66 ezer, az új tagországokból származó vendégmunkásnak (ezen belül több mint 35 ezer lengyelnek) adtak ki adószámot, ez 46 százalékos emelkedést jelentett 2004 hasonló időszakához képest. A lengyelek nagy száma miatt újabban az ír bankok, önkormányzatok és a rendőrség is keres kétnyelvű munkatársakat.