BUX 39,136.33
-1.44%
BUMIX 3,752.06
-0.74%
CETOP20 1,793.99
0.00%
OTP 8,266
-3.14%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-4.72%
-1.47%
0.00%
ZWACK 18,550
+0.27%
0.00%
ANY 1,575
+0.64%
RABA 1,125
0.00%
-3.14%
-3.00%
-2.52%
-1.93%
-1.18%
-1.79%
-0.61%
0.00%
+0.22%
OTT1 149.2
0.00%
-1.79%
MOL 2,922
-0.95%
DELTA 39.95
+0.13%
ALTEO 2,390
-0.83%
0.00%
0.00%
EHEP 1,030
-1.90%
-3.33%
-0.63%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-0.33%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
-2.31%
+0.78%
0.00%
-1.07%
+0.20%
GOPD 12,900
0.00%
OXOTH 3,690
0.00%
+0.93%
NAP 1,238
-0.16%
0.00%
-4.02%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Növekedési pályára állt a város

Nyíregyháza olyan magyar nagyváros, amelynek a rendszerváltás óta nőtt a lakossága. De Csabai Lászlóné polgármester arra is büszke, hogy a szovjet piac összeomlása után jelentős fejlesztések történtek a nyírségi településen, fürdő- és állatpark-beruházásokat valósítottak meg. Öt kiemelt programmal készülnek a következő hét évre, az uniós forrásokból főleg infrastrukturális beruházásokat hajtanak végre, de a pénzből jut majd a lakótelepek és a belváros rendbetételére is.

- A meglehetősen elmaradott szabolcs-szatmár-beregi térségben Nyíregyháza üdítő kivételnek számít. Minek köszönheti a város, hogy hazai léptékkel mérve impozáns fejlődésen ment át az elmúlt években?

- Az itt lakók a város egész történelme során mindig hajlandóak voltak az áldozat- és kockázatvállalásra. Az emberek például pénzért váltották meg szabadságukat, ez az örökváltság, és sikerült elérniük, hogy 1876-ban megyeszékhely legyen Nyíregyháza. A rendszerváltásnak sokkszerű hatása volt településünkön is, hiszen az alapvetően szovjet exportra támaszkodó ipar szinte teljesen leépült. A kilencvenes évek közepétől-végétől indult meg a kilábalás, jelentős ipari fejlesztések történtek. Az Electrolux hűtőgyárban több mint ezerötszázan dolgoznak, s a Taurus privatizációját is sikertörténetnek nevezhetjük. A Michelin ugyanis nem elbocsátásokkal lehelt életet az üzembe, hanem átalakította és korszerűsítette termelési struktúráját, mezőgazdasági abroncsok helyett személygépkocsikhoz gyárt világszínvonalú gumikat, ezzel ezer embernek ad munkát. Emellett megmentettünk két nagyon nehéz helyzetben lévő céget, a ci-pő-, valamint a konzervgyárat; mindkét helyen 500-500 dolgozó keresi a kenyerét. Az elmúlt négy évben városunkban kétezerrel nőtt a munkahelyek száma, a munkanélküliség hatszázalékos. S még egy pozitívum: a nagyvárosok közül egyedül nálunk nőtt a lakosság száma 1990 óta, 118 ezren lakunk itt, négyezerrel vagyunk többen, mint 1990-ben. az elmúlt négy évben négyezer új otthon épült, és ötezer panellakást újítottak fel a tulajdonosaik. Nagy fejtörést okoz, hogy miként tudjuk itt tartani a fiatal diplomásokat, és nehezen találunk megoldást a szakképzetlenek és a csak minimális iskolai végzettségűek elhelyezkedési gondjaira.

- Ezek mellett mely gazdasági ágazatok fejlesztésében érdekelt az önkormányzat?

- Nagyon fontos a kereskedelem helyzete. Arra törekszünk, hogy a multinacionális cégek mellett a kiskereskedők is megtalálják a számításaikat, hiszen mi is küzdünk azzal a jelenséggel, hogy a bevásárlóközpontok megjelenése következtében az emberek a belváros helyett a külterületeken vásárolnak. Épp ezért örülünk annak, hogy a Jókai, valamint a Nagy Imre téren színvonalas pláza épül, hiszen ez nemcsak a környéken található üzletek forgalmára lehet kedvező hatással, de a környezet is megszépül a felújításoknak köszönhetően. A sétálóutca boltjainak egy része helyett pedig kávézók, éttermek, cukrászdák nyílhatnak. Hasonlóan kiemelt szerepet szánunk az idegenforgalomnak is. A hagyományokra építve kétmilliárd forintból felújítottuk Sóstó élmény- és gyógyfürdőjét. Régi fényében fogadja látogatóit a Krúdy vigadó, bővítettük állatparkunkat, amely a legszebb hazánkban. Ezekkel a fejlesztésekkel reményeink szerint vissza tudjuk hódítani a szlovák és a lengyel turistákat, akik a rendszerváltás előtt nagy számban érkeztek ide, de az utóbbi időben elmaradoztak. A következő években tovább folytatjuk Sóstó komplex fejlesztését, a Meseország, a vidámpark és a kültéri élménymedencék európai forrásból valósulhatnak meg. Segítjük a családok üdültetését.

- Mint minden időben észbe kapó településen, a kulturális programokkal is szeretnének még több embert vendégül látni. Önök mivel próbálkoznak?

- A város kulturális életére eddig sem lehetett panasz, de az elmúlt években még többet tettünk ezen a területen. A hónap elejétől szeptember közepéig senki sem unatkozhat. Tegnap ért véget például a VI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál – erre a társulatunkra különösen büszkék vagyunk, hiszen ahova csak mennek, mindenhonnan díjesővel térnek haza –, tart még a jósavárosi napok, a szeptember 1–9. között megrendezendő Vidor Fesztivál pedig egyre népszerűbb, az idén is neves előadók lépnek fel. A Nyírségi Ősz programjainak központjában pedig az alma áll – hiszen köztudott, hogy térségünk ennek a gyümölcsnek a legfőbb termesztője –, bemutatjuk szokásainkat, hagyományainkat, s látogatóink a tájjellegű ételeinket, italainkat is megkóstolhatják. De hadd térjek ki az oktatásunkra is, amelyre szintén nagyon büszkék vagyunk. Tizenhét középiskolánk van, amelyek közül többnek a diákjai kiváló eredményeket érnek el a tanulmányi versenyeken. Tanárképző főiskolánk megújult, épült egy élelmiszer-kutató központ, bővült és korszerűsödött az egészségügyi főiskola, s új épületbe költözött a Hittudományi Egyetem.

- Néhány éve nagy küzdelmet vívtak azért, hogy mielőbb elérje önöket az autópálya. Egy év múlva az álom valósággá válik.

- A következő 12 hónap alatt a Polgár–Nyíregyháza közötti 45 kilométeres szakaszt kell megépíteni, de már most is sokkal gyorsabban el lehet hozzánk jutni. Néhány hete azonban már átadták a sztráda egy nagyon fontos, közbeeső szakaszát, a várost délről elkerülő részét. Emellett nagyon lényegesnek tartom a négy kétszer kétsávos bevezető út megépítését. Az elmúlt négy év alatt annyi út épült, mint az azt megelőző 12 esztendőben, de további fejlesztésekre van szükség, hiszen 30 százalékkal nőtt az autók száma.

- A város jó eséllyel számíthat uniós forrásokra. Milyen pályázatokat sikerült már elnyerni, s mivel próbálkoznak a jövőben?

- Nagyon sok sikeres tender van a hátunk mögött. Többek között sikerült megpályázni egy tehetséggondozó esélycentrumot a laktanya épületében, s megkezdődött Jósaváros rehabilitációja. És örömmel számolhatok be a térségi integrált szakképzési központ létrehozásáról, amely hét intézet összehangolt gyakorlati képzésének a színtere. A végéhez közeledik a lakótelepi iskolaépítési program, a szív- és onkológiai központ pedig sok ember életét mentheti meg. A következő hét évre öt kiemelt beruházássorozatot készítettünk elő, amelyekhez brüsszeli pénzeket is szeretnénk felhasználni. Folytatjuk az utak, a kerékpárutak és a járdák építését. Kialakítunk egy belső körgyűrűt, amely a nagyobb városrészeket köti össze. Több tízmilliárd forintba kerülő hulladék- és szennyvízprogramot indítunk – ennek 60 százalékát reméljük az uniótól, harmincat a kormánytól és tíz százalék jutna ránk. Folytatódik a lakótelepi, valamint a belvárosi rehabilitáció, Sóstó a Mesevárosával, a szépülő állatparkjával egyre népszerűbb lesz, fejlesztjük a kórházunkat, épül a mentőállomás, kiterjesztjük az orvosi ügyeleti hálózatot, és még sorolhatnám.

- Hallva önt, Nyíregyháza Észak-Alföld meghatározó települése, akár Debrecen riválisa is szeretne lenni. Jól látom?

- Mi nem mással, kizárólag magunkkal szeretnénk versenyezni. Olyan nyugodt, kiegyensúlyozott, kellemes hangulatú városról álmodok, ahol öröm lakni, és nagyon jól érzik magukat az emberek.

Vándorgyűlés

Nyíregyházán rendezik meg a 44. közgazdász-vándorgyűlést augusztus 31. és szeptember 2. között.

A Magyar helyteremtés Európában címet viselő találkozó napirendjén szerepel majd az egyensúly helyreállítását célzó konvergenciaprogram és az Új Magyarország fejlesztési terv, de megvitatják a magyar gazdaság és a vállalkozások előtt álló legfontosabb feladatokat is.

Almási B. Csaba Vándorgyűlés Nyíregyházán rendezik meg a 44. közgazdász-vándorgyűlést augusztus 31. és szeptember 2. között.

A Magyar helyteremtés Európában címet viselő találkozó napirendjén szerepel majd az egyensúly helyreállítását célzó konvergenciaprogram és az Új Magyarország fejlesztési terv, de megvitatják a magyar gazdaság és a vállalkozások előtt álló legfontosabb feladatokat is. -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek