Váratlanul érte a szocialista–szabad demokrata koalíció politikai vezetését a receptkötelessé váló gyógyszerek listája, valamint az ezzel kapcsolatos „társadalmi pánik” – tudta meg a Világgazdaság. A hétfőn reggel, a kormányfőnél tartott szokásos politikai egyeztetésen a szocialista frakció vezetése vetette fel: a rossz időzítéssel, a jelenlegi politikai környezet figyelmen kívül hagyásával akár „öngólt” is rúghat magának az üggyel a kormányoldal. Ha ugyanis szakmailag előkészített lett volna a javaslat, azzal megelőzhető lett volna a politikai vihar – vélekedtek információink szerint.

A Világgazdaság úgy tudja, hétfőn Molnár Lajos egészségügyi miniszter Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél járt, hogy az Algopyrin és a Quarelin receptkötelessé tételéről egyeztessenek. Konzultáltak arról is, milyen gyógyszerek kerülnek fel végül a listára, s milyen politikai tennivalók akadnak még a vényköteles gyógyszerek ügyében.

Mint emlékezetes, a lakosság megrohamozta a patikákat azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet a múlt csütörtökön nyilvánosságra hozta a gyógyszertárakon kívül árusítható készítmények listáját. Ekkor derült ki, hogy vényköteles lesz – egyebek között – két fájdalomcsillapító, az Algopyrin és a Quarelin is. A szaktárca arra hivatkozva döntött így, hogy ezek a gyógyszerek Európa legtöbb országában receptkötelesek, s ebben igazodunk most a közösséghez. E két népszerű medicinából pár nap alatt annyi fogyott, mint normális esetben egy hónap alatt. VG