Elfogadta a német törvényhozás a minimálbér törvényi szabályozásának kiterjesztését a postai alkalmazottakra. Az alsóház (Bundestag) 466 képviselőjéből csupán 70 szavazott a javaslat ellen, 16 pedig tartózkodott. A változtatást alapvetően ellenző liberálisok (FDP) mellett a nagykoalícióban részt vevő kereszténydemokrata CDU-CSU pártunión belül is többek fenntartásaikat hangoztatták.
A január 1-jén életbe lépő törvény 8 és 9,8 euró között szabja meg a levélelosztással, illetve -kézbesítéssel foglalkozó postai alkalmazottaknak fizetendő legalacsonyabb bért. Az FDP és a német állami posta jövő januártól piacra lépő külföldi konkurenseinek kritikája szerint a minimálbér nem szolgál más célt, mint a verseny ellehetetlenítését, ami így munkahelyek megszűnéséhez vezet majd.
Olaf Scholz szövetségi munkaügyi miniszter (SPD) ezzel szemben határozottan tagadta, hogy a törvényi minimálbér állásokat veszélyeztetne, s rámutatott, a változtatás csupán a levélhordók védelmét szolgálja a bérdömpinggel szemben. A konzervatív koalíciós partner CDU és CSU poltikusai pedig annak ellenére egységet mutattak a szociáldemokratákkal a szavazáskor, hogy még közvetlenül a voksolás előtt kifogásaikat hangsúlyozták a javaslattal kapcsolatban – mutat rá a Handelsblatt.
A zöldek és a baloldali Linkspartei ugyanakkor még a nagykoalíciónál is tovább mentek, és a kötelező minimálbér további ágazatokra történő kiterjesztését követelték. A zöldek frakcióvezető-helyettese, Brigitte Pothmer már most figyelmeztette a konzervatívokat, hogy ne akadályozzák a jövőben újabb szakterületek bevonását a szabályozásba. VG