Magyar gazdaság

Egyre több per indul a kátyúk miatt

Tavaly összesen 503 kárbejelentés érkezett kátyúk miatt – tudtuk meg a mintegy 30 ezer kilométernyi országos közúthálózatot kezelő Magyar Közút (MK) Kht.-től.

Ebből 212-t fogadtak el, a többit elutasították. Az elfogadott kárbejelentéseknél összesen csaknem 29 millió forintot fizetett ki a cég. Pozitívumként értékelik, hogy amióta az MK Kht.-nek van biztosítása, a perek száma csökkent, így kisebb lett a kifizetett kárösszeg is az ilyen ügyekben. Per esetében ugyanis járulékos költségek merülnek fel egy elmarasztaló ítélet esetében.

Az elutasítások nyomán a társaság tavaly 49 perben volt alperes kátyús, úthibás ügyekben. A perérték összesen körülbelül 44 millió forint volt, ebben 85 ezer és 16 millió forintos perértékű eljárások is vannak.
Az elmúlt évtized egyik leghidegebb és legcsapadékosabb telén – 2005 és 2006 fordulóján – volt olyan nap, amikor a társaság útellenőrei 200 ezer kátyút tartottak nyilván. Az idén öszszesen 42 ezer új vagy régi kipergett kátyút találta.

Bár az adatokból messzemenő következtetéseket levonni nem ugyan lehet, az azért világosan látszik, hogy a kárbejelentési kedv és hajlandóság növekszik. Ennél nagyobb ütemben emelkedik a kárérték, mert egyre drágább járművek futnak az utakon, amelyeken egy tipikusan megsérülő felni vagy dísztárcsa is több százezer forintos érték. Emellett egyre nagyobb arányban jelenik meg nem vagyoni kár, vagy olyan vagyoni kár, amely a gépkocsiban lévő nagy értékű használati tárgyban keletkezett.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek