Magyar gazdaság

900 millió a roma telepek felszámolására

Csaknem kilencszáz millió forintos keretösszeggel folytatódik az idén a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SzMM) telepfelszámolási programja. Közben egy másik program is zajlik a lakhatási szegregáció felszámolására: 167 településen készül anti-szegregációs terv a Regionális Operatív Program város rehabilitációs programjaihoz kapcsolódva - közölte a Roma Sajtóközpont

Csaknem százezer ember él az ország félezernyi cigánytelepén, vagy telepszerű lakókörnyezetben — hívta fel a figyelmet Ürmös Andor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium(SzMM) Roma Integrációs Főosztályának a vezetője csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián. Elmondta: a telepeken hiányzik az alapvető infrastruktúra, és a lakók nagy része alacsony iskolai végzettségű és tartós munkanélküli. Jelenleg két program működik Magyarországon, amely a lakhatási szegregáció felszámolására irányul: az SzMM telep-programja és a Regionális Operatív Program integrált város-rehabilitációs programjaiban vállalt anti-szegregációs beavatkozások, melyek megvalósítását 2013-ig vállalják a pályázók.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak az esélyegyenlőség biztosításának – hangsúlyozta Kórózs Lajos, az SzMM szakállamtitkára. Közölte azt is: a Regionális Operatív Program (ROP) keretében kiírt integrált szociális jellegű város-rehabilitációs programokban prioritást kell kapnia az alacsony státuszú lakosok által lakott településrészek rehabilitációjának, és integrált városfejlesztési stratégiát (IVS) kell készíteniük a pályázóknak. Kórózs arról is tájékoztatott: az IVS része az anti-szegregációs terv, amelyben azokat a területeket kell feltüntetni, ahol az alacsony státuszú és rendszeres munkajövedelemmel nem rendelkező lakosok aránya legkevesebb 50%-os.

Ha a város rendelkezik ilyen területtel, az IVS anti-szegregációs fejezetében be kell mutatni az elkülönülés helyzetét és a tervezett beavatkozásokat. Ürmös Andor ehhez hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a szaktárcákkal közösen Esélyegyenlőségi Útmutatót készített, amely segíti a pályázó önkormányzatokat és intézményeket az esélyegyenlőségi helyzetelemzés és a program elkészítésében, a SzMM pedig 27 főből anti-szegregációs hálózatot hozott létre. Szakértők bevonásával készítik el a pályázók az anti-szegregációs terveket, a szakértők ellenjegyzése nélkül nem indulhat a pályázaton a települési önkormányzat. Ürmös szerint jelenleg 167 településen készül anti-szegregációs terv, köztük 23 megyei jogú városban, 79 húszezernél nagyobb és 55 húszezernél kisebb népességgel rendelkező településen. Kiemelte: 875 millió forinttal folytatja az idén a SzMM a telep-programot, és várhatóan még ebben hónapban kiírják az erről szóló pályázatot. Ürmös azt mondta: 2005 óta 31 településen indult el program, több mint kétszázan költöztek új lakásba, félezer család házát felújították és komfortosították és ötszázan vettek részt valamilyen képzésben. Ürmös úgy nyilatkozott: elsődleges szempont a telepprogramban az is, hogy integrációt szolgáló intézkedések legyenek az önkormányzati településrendezési tervben, a közoktatási esélyegyenlőségi programban és a helyi rendeletekben.

roma telep Új Magyarország Fejlesztési Terv
Kapcsolódó cikkek