Magyar gazdaság

Francia-magyar környezetvédelmi tárgyalások

Az Európai Unió klíma- és környezetvédelmi prioritásairól tárgyalt Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter francia kollégájával, Jean-Louis Borloo államminiszterrel, környezetvédelmi, energiaügyi, fenntartható fejlődési és területfejlesztési miniszterrel csütörtökön Budapesten.

A találkozónak jelentőséget ad, hogy július 1-jétől az Tanácsának soros elnöke Franciaország lesz.

A megbeszélésen szó esett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről, illetve annak tagországonkénti megoszlásáról, valamint a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) kapcsolatos szabályozásokról is.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Szabó Imre elmondta: Magyarország a szén-dioxid-kibocsátás fokozatos csökkentését tartja elképzelhetőnek, ugyanakkor elsőrendű fontosságú, hogy az ország energiafüggősége csökkenjen.

Magyarország támogatja az EU célkitűzését, miszerint 2020-ig legalább 20 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás, és szeretné elérni, hogy a tagországok közötti tehermegosztásban érvényesüljön a méltányosság és a szolidaritás elve.

Az emissziókereskedelem kérdésében Szabó Imre kifejtette: egyetért azzal, hogy az összeurópai kibocsátási kereteket az Európai Bizottság állapítsa meg, és az érintett iparágak a kvótákat árverésen szerezhessék be.

A GMO témakörében a tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy szükséges egy EU-szerte egységes és áttekinthető szabályozási csomag megalkotása.

Jean-Louis Borloo hangsúlyozta: az elnökség minden tagország, köztük természetesen Magyarország érdekeit is ugyanolyan súllyal veszi majd figyelembe, mint Franciaországét.

Jean-Louis Borloo Szabó Imre GMO
Kapcsolódó cikkek