Magyar gazdaság

Lecsapnak a gázártámogatást igénybe vevőkre - Fokozott ellenőrzés

Akár félmilliós bírságot is kiszabhatnak a hatóságok arra, aki nem működik együtt

Július második felétől ellenőrzésre kell felkészülniük azoknak, akik gázártámogatást vesznek igénybe – tudta meg lapunk a Magyar Államkincstártól (MÁK). A szúrópróbaszerűen végrehajtott ellenőrzések során várhatóan a kérelmezők 8–9 százalékánál veszik majd górcső alá a támogatás jogszerű voltát. Az idén több mint 1,8 millió kérelem érkezett az államkincstárhoz, igaz, ebből több mint 600 ezret különböző hiányosságok – például elmaradt adóazonosító, vagy aláírás – miatt visszaküldtek az igénylőknek.

A hatóságokat főként az érdekli, hogy a támogatás igényléséhez benyújtott papíron az igénylő összes jövedelme fel van-e tüntetve. Sokan ugyanis elfelejtik bevallani az általuk kapott béren kívüli juttatások, mint például az étkezési hozzájárulás, vagy az üdülési csekk összegét.

A valós jövedelem felderítéséhez a MÁK kikérheti az APEH-től az igénylő adóbevallási adatait is. A támogatási igénylőlapon ugyanis ma már a háztartás minden egyes tagjának az adóazonosító jelét fel kell tünteni, ezek alapján pedig könnyen megtalálja az adóhivatal a vizsgálni kívánt személy(ek) bevallását.

Azokra az igénylőkre, akik jogosulatlanul vették igénybe a támogatást, büntetés vár. A jogtalanul felvett támogatást a banki alapkamat (jelenleg 8,5 százalék) kétszeresével megemelve kell visszafizetni. Az sem megoldás, hogy nem működünk együtt a hatóságokkal, ennek ugyanis akár félmillió forintos bírság is lehet a vége.

A lakossági gáz- és távhőtámogatásra továbbra is a háztartás egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme alapján jogosultak a családok. Az első felnőtt egy fogyasztási egységet ér, a második 0,9-et, minden további pedig 0,8-at. Az első két gyermek „értéke" 0,8, minden továbbié pedig 0,7. Egy számítással érthetővé válik: ha egy két felnőttből és két gyermekből álló család összjövedelme 220 ezer forint, akkor az egy főre jutó jövedelem 55 ezer forint lenne, fogyasztási egységgel számolva azonban egy főre 62 857 forint jut (1 + 0,9 + 0,8 + 0,8 = 3,5, majd ezzel elosztjuk a 220 ezer forintot). Változás viszont tavalyhoz képest, hogy a támogatott gáz maximális mennyisége már nem háromezer, hanem kétezer köbméter évente, nagycsaládosoknál  pedig ötezer helyett négyezer. (Az átlagháztartás évi 1500-1600 köbmétert fogyaszt.)

 

igény jövedelem MÁK gázártámogatás
Kapcsolódó cikkek