Magyar gazdaság

Nem röghöz kötöttek a magyarok

A Manpower Hungary 2008-as Mobilitás kutatási eredményei szerint a magyarok 77 százaléka szívesen vállalná az áttelepülést jobb karrierlehetőség reményében, 30,2 százaléka pedig a világ bármely pontjára hajlandó lenne emiatt elköltözni – mondta a VGO-nak Kiss Judit a Manpower Hungary ügyvezető igazgatója.

Nemzetközi tapasztalatok szerint a munkáltatók közel harmada nem találja a megfelelő szakembert. Az „agyelszívás”, vagyis a tehetségek elvándorlása, komoly problémákat okozhat azoknak az országoknak, akik nem ismerik fel időben, milyen módon tartsák hazájukban a rátermett munkavállalókat. Kiss Judit a Manpower magyarországi irodavezetője elmondta, hogy a felmérés során 2641 embert kérdeztek meg - online módon - hazánkban, és további 28 különböző ország munkaerő-piacát vizsgálták a világon.

Kiderült, hogy a harminc év alatti válaszadók hajlandóak leginkább elköltözni a munkahely miatt. Ebből a rétegből is a férfiak vállalják hosszabb (6 év vagy több) időre otthagyni a megszokott környezetet, országot, míg a nők száz százalékosan a rövidebb időre szóló megbízásokat (1-3 év, illetve 6 hónap) részesítik előnyben. A felmérés szerint a magyar munkavállalók nincsenek megelégedve a „környezetükkel”, míg a lengyel és osztrák szomszédoknál ez nem okoz különösebb gondot. Meglepetés, hogy ma már a hölgyek 60 százaléka is szívesen elkötelezné magát egy másik országban, vagy lakóhelyen, amennyiben az anyagi biztonságot nyújtana számára.

Kiss Judit hangsúlyozta, hogy az itt tartózkodó külföldi állampolgárok döntően Romániából, Ukrajnából, Szerbiából, Németországból, és Kínából érkeztek. A fővárosban él a 41 százalékuk, és korösszetételük fiatalabb, mint a honos népességé. Az Általános Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a külföldieknek kiadott általános munkavállalási engedélyek mintegy harmada (11804 db) építőipari munkákra vonatkozott. Ezer és háromezer közötti engedélyszámot találunk a következő ágazatokban (csökkenő sorrendben): vendéglátás, mezőgazdaság, gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatások, híradástechnikai termékek gyártása, élelmiszeripar, szállítás, valamint a ruházati termékek gyártása. Az általános engedéllyel rendelkező munkavállalók 83 százaléka, míg a regisztráltak 90 százaléka fizikai munkakörben dolgozott az elmúlt években. A külföldi állampolgárok jelenleg a népesség 1,7 százalékát teszik ki.

Célországok a magyar munkavállalók szempontjából:

1. Egyesült Királyság

2. Ausztria

3. Németország

4. Magyarország

5. Egyesült Államok

6. Ausztrália

7. Olaszország

8. Írország

9. Spanyolország

10. Kanada

2. Ausztria

3. Németország

4. Magyarország

5. Egyesült Államok

6. Ausztrália

7. Olaszország

8. Írország

9. Spanyolország

10. Kanada Külföldi munkavállalók Magyarországon: 1. Románia

2. Ukrajna

3. Szerbia

4. Németország

5. Kína

A tíz legkeresettebb szakma: 1. szakmunkás

2. mérnök

3. művezető

4. technikus

5. IT szakember

6. értékesítő

7. adminisztrátor

8. vámkezelő

9. felsővezető

10. könyvelő -->

Manpower Hungary Kiss Judit külföldi munkavállalók munkavállalók külföldön
Kapcsolódó cikkek