Nem áll konfliktusban az Oriens által vázolt gazdasági program a Pénzügyminisztérium konvergenciaprogramjával – mondták a tanácsadó szakértői a Világgazdaság Online-nak adott tegnapi interjújukban . Sőt, állításuk szerint a PM programjában vállalt foglalkoztatásbővülés és nem is tartható az ösztönző rendszerek mélyreható átalakítása nélkül. Ezzel együtt örülnek annak, hogy a tárca is meg akarja vizsgálni a számításaik helyességét. A kormánypárt meghívására tartott dobogókői előadásukra érkező reakciók kapcsán azt hangsúlyozták, hogy nem szeretnék, ha politikai színezetet kapna a javaslatuk, azt tisztán gazdasági síkon szeretnék tartani.

Alacsonyabb adók mellett növekednének a hazai vállalatok, és több embert foglalkoztatnának, jelenleg azonban a munkára való ösztönzés igen gyenge – mondta Barabás Gyula és Vojnits Tamás. A munkaerőpiacon legfontosabbnak azt tartják, hogy érje meg dolgozni, vagyis legyen kellő mértékű különbség a segélyek mértéke és a munkából szerezhető jövedelem között. A minimálbért is eltörölnék, mert az csökkenti az alacsony képzettségűek foglalkoztatását; érvelésük szerint azt kellene elkerülni, hogy ez a törvényesen előírt bér a gazdaságot károsító szintre nőjön.

Kormányfői nyilatkozat

Gyurcsány Ferenc szerdán a Magyar Televízó Az Este című műsorában azzal érvelt az Oriens által kidolgozott program ellen, hogy az nem tartaná a konvergenciaprogram hiányszámait, a (minden jövedelem) megadóztatása pedig lehetetlen helyzetbe hozná az akörüli fizetésből élőket.

A belső munkaerő-tartalékok és a nem legális foglalkoztatás alapján megvalósítható, hogy elérjük hosszú távon (több év alatt) az átlagos vagy az európai átlagos foglalkoztatási szintet – kommentálták a Fidesz egymillió legális munkahely teremtését célzó programját. Ennél nagyobb foglalkoztatásbővüléshez már valószínűleg, külső munkaerő-tartalékok mozgósítására is szükség lenne – tették hozzá az Oriens szakértői. Akkora lépésre van szükség, ami megváltoztatja az emberek, a gazdasági szereplők viselkedését. Ahhoz, hogy a 100 forintra eső többletbérköltség megfeleződhessen, az adókat, járulékokat az általuk javasolt mértékben és szerkezetben érdemes csökkenteni. Ennek a forrásigénye számításaik szerint nagyjából 1000 milliárd forint, de véletlennek nevezték, hogy ez az összeg több, korábban futó javaslatcsomagban is előfordult.