Az oktatási tárca tervei szerint a következő tanévben is 56 000 államilag támogatott hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait – értesültünk a minisztériumból. Többek között ez is szóba kerül majd a Felsőoktatási Kerekasztal mai ülésén, s a résztvevők tárgyalnak még az emelt szintű érettségi kiterjesztéséről is.
A tanácskozás tagjainak elküldött s kiszivárgott munkaanyagból kiderül: ötvennel nő a keretszám az agrár-, 150-nel pedig a gazdaságtudományi képzésben. Kétszázzal kevesebben tanulhatnak viszont a társadalomtudományi szakokon, a többi terület változatlan marad. Ez némileg meglepő, hiszen az elmúlt időkben többször volt arról szó, hogy a munkaerőpiac által jobban preferált természettudományos, műszaki és informatikai képzéseknél is nagyobb lesz a keretszám. Ám az erőfeszítések ellenére a fiatalok körében alig nőtt az ilyen jellegű szakok népszerűsége, így nem lett volna sok értelme emelni a felvehető diákok számát.
Felsőfokú szakképzésre 12 500 hallgatót várnak, doktorandusznak pedig ezret. Közülük 320 lehet bölcsész, illetve társadalomtudományokkal foglalkozó. Agrár-, műszaki, orvos-, természettudományi, valamint művészeti képzésre összesen 680-an mehetnek.