Magyar gazdaság

Blokáddal tiltakoznának a gyümölcstermelők

Blokád alá vonják a gyümölcstermelők a nagyfelvásárlókat és feldolgozókat, ha a még betakarítás előtt álló gyümölcsök felvásárlási árai is, a meggyhez hasonlóan, elfogadhatatlanul alacsonyak lesznek – hangoztatta szerdán a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója.

Budai Gyula közölte, hogy a termelők több gyümölcsöt nem borítanak ki a Kossuth téren, de ha szükséges a blokád mellett döntenek, és addig maradnak a nagyfelvásárlók és feldolgozók telephelyei körül, amíg azok megfelelő árat nem kínálnak árujukért.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán megindította a vizsgálatot a kartellgyanús meggyfelvásárlás ügyében. Budai szerint a kartellgyanú megállja a helyét, mivel országszerte 50–60 forintot kínáltak a meggy kilójáért a termelőknek a felvásárlók és a feldolgozók, így vélhetően „összebeszéltek” a piac befolyásolására.

A felvásárlók és a feldolgozók az alacsony felvásárlási árral tavalyi veszteségeiket szerették volna az idén kompenzálni, mivel a múlt évben egy kiló meggyért 200-220 forintot fizettek. A Magosz úgy véli, az idén kajszibarack, a szilva, a szőlő és az alma esetében is lehetnek hasonló gondok.

Magosz gyümölcstermelők meggy
Kapcsolódó cikkek