Magyar gazdaság

Hogyan nyaral a környezettudatos magyar?

A környezettudatos nyaralás, túrázás eszméje nem új keletű, de az utóbbi években a környezet védelmének ügyével párhuzamosan az utazás ezen módja is előtérbe került. Ha valaki magáévá teszi a zöld gondolatot, az kihat az egész életére, így utazási szokásaira is - áll a Green Capital szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Tavaly hazánkban a külföldiek által itt töltött vendégéjszakák száma 9,8 millió volt, a belföldieké 9,2 millió; 2008-ban várhatóan a belföldiek vendégéjszakáinak száma eléri a 10 milliót, a külföldieké a 10,2 milliót. Honfitársaink évente több millió vendégéjszakát (2008-ban eddig 3,7 milliót) töltenek el külföldön is, többnyire egyéni közlekedéssel, gépkocsival eljutva a helyszínre.

Mindeközben egyre népszerűbbek a távoli egzotikus célok, amelyeket csak interkontinentális repülőjáratokkal tudunk megközelíteni. A fenti adatokból könnyen belátható, hogy csak a turizmus okozta közlekedés mekkora környezetterhelést jelent.

A közlekedésből, az ott-tartózkodásból és a szabadidő eltöltésének különböző formáiból eredő negatív hatások a természeti erőforrások elszennyeződéséhez és mennyiségük csökkenéséhez, az élővilág háborítatlanságának és változatosságának veszélyeztetéséhez, sok helyen pedig a természetes tájkép megsemmisüléséhez vezetnek. Így végül a turisták által egykor kedvelt célterületek elveszítik vonzerejüket.

Lapozzon, hogy megtudja a környezettudatos nyaralás 12 pontját!

Így nyaral a környezettudatos állampolgár, a Green Capital javaslatai szerint:

1. Ha lehet, maradjunk Magyarországon! Hazánk gyönyörű kulturális és természeti értékei, nemzeti parkjai erre lehetőséget adnak

2. Használjuk elsősorban a tömegközlekedést, és kerékpározzunk, evezzünk, túrázzunk, gyalogoljunk

3. Ha kocsival megyünk, használjuk a „telekocsit”, vigyünk kerékpárt, és a helyszínen kerékpározzunk, gyalogoljunk

4. Ügyeljünk gépkocsink fogyasztására! A tetőcsomagtartó, a tetőbox, a légkondicionálás, a sebességhatárok túllépése mind-mind többletfogyasztást okoz

5. Szálljunk meg „ökoszálláshelyen”

6. Takarékoskodjunk a vízzel, vízi túrán óvjuk az élővizeket

7. Az egzotikus is lehet öko-, törekedjünk erre

8. Használjunk, ha lehet, az „ECO” programhoz csatlakozott légitársaságot

9.  Tartsuk tiszteletben a helyi kultúrát és szokásokat, tiszteljük a természeti népeket, a trópusokon a szegénységet és az élővilágot

10. Igyekezzünk a „Fair Trade” mozgalomhoz csatlakozott árukat, termékeket venni, használni

11. Mindent a szemnek, semmit a kéznek! Ne törjünk le, pusztítsunk el semmit, ne dobjuk el a szemetet

12. Ne vásároljunk védett növényből, állatból, korallból, ásványból, fából készült emlék- és ajándéktárgyat, ékszert

Lapozzon további utazási tippekért!

Tippek

• 10 nemzeti park, 36 tájvédelmi körzet és 153 természetvédelmi terület várja a természetszerető, a környezeti értékeket tiszteletben tartó, s közben azokat megismerni vágyó turistákat.

• Kifejezetten természeti értékei miatt az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai, a Hortobágy, a Fertő-táj és a Tokaji történelmi borvidék pedig természeti és kulturális örökségének együtteseként „kultúrtáj” kategóriában felkerültek a Világörökség-listára.

• Vannak Magyarországon Európa Diplomás területek. 1995-ben az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, valamint a Szénás-hegycsoport, 2003-ban pedig a Tihanyi-félsziget utóvulkáni képződményei kaptak diplomát.

Légi közlekedés

Már a légitársaságok között is van olyan, amelyeknél szempont a környezetvédelem. A szén-dioxid-kompenzációs program, az ECO átláthatóvá, megbízhatóvá és hatékonnyá teszi a szén-dioxid kibocsátást, emellett lehetővé teszi az utasok számára, hogy kompenzálják a járatok szén-dioxid-kibocsátását.

A program keretében kiszámolják az egy utasra eső kibocsátást az úthossz, a kihasználtság és az üzemanyag-fogyasztás alapján. A flotta zömét a legkevésbé szennyező, legcsendesebb repülőgépek alkotják, amelyek a mai legmodernebb repülőgépeknél 25%-kal csendesebbek, 50%-kal kevesebb szén-dioxidot és 75%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Az emellett a világon elsőként hamarosan bevonja emisszió kereskedelmi rendszerébe (ETS) a légiközlekedést is.

Lapozzon, és megtudhatja, mi is az az ökoszálloda!

Ökoszálloda

A szállodák nagy része nem csupán „nagy fogyasztó” energiában, vízben, tekintélyes mennyiségű tisztítószer felhasználója és hulladék termelője, hanem felelősséget is érez Földünk értékeiért, a természet megóvásáért.

Több évtizedes múltra tekint vissza a szállodák környezetvédelmi programja, amelyhez 1995-ben a Magyar Szállodaszövetség is csatlakozott. 1996 óta kétévenként pályázatot hirdet tagjai körében a Zöld szálloda cím elnyerésére, melyhez mindenre kiterjedő feltételeknek kell megfelelniük a szállodáknak.

Az értékelés a következő szempontok szerint történik:

• Használnak-e megújuló energiaforrást, mennyire törődnek az energiahatékonysággal?

• Gyűjtik  és újra felhasználják-e  az esővizet?

• Komposztálják-e a keletkező szerves anyagot, újrahasznosítják-e a hasznosítható hulladékot, tudatosan kevesebb anyagot használnak-e a tevékenységük során?

• A tetőre ültetett dús növényzettel érik-e el a még jobb szigetelést?

• A szálloda ablakai újrafelhasznált üvegből készülnek-e?

• A bútorokhoz használnak-e újrafelhasznált anyagokat?

• A háztartási szemétből nyernek-e energiát vagy hőt?

• A fürdőszobákban vákuumszelepes zuhanyzófejeket használnak-e, melyek segítségével intenzívebben folyik a víz a tusolófejből, mégis kevesebbet használunk el belőle?

• Használtak-e helyi, nagy mennyiségben elérhető anyagot, esetleg újrahasznosított anyagot, helyi cégekkel, mesterekkel dolgoztattak-e, kihasználják-e a környező adottságokat?

• Csökkentik-e a vegyszerek, tisztítószerek használatát, kiváltják-e ezeket biológiailag lebomló, környezetbarát termékekkel?

• A fel nem használt, nem romlandó ételeket karitatív célokra vagy ételbankokba adják-e?

• Lehet-e bioélelmiszereket kapni, a helyi termékeket részesítik-e előnyben?

• Kapnak-e valamilyen képzést a helyiek, a dolgozók, a vendégek a helyi környezeti és természeti értékekről?

• Szolgáltatásaik igénybevételét intézhetjük-e az interneten keresztül?

A zöld szemlélet nem csak a szállodákban, hanem egyaránt megjelenik a mediterrán tengerpartok apartmanjaiban, a fjordok mellett felvert kényelmes sátrakban vagy a dzsungelben. A világ távoli tájain is nyílik lehetőség a gyönyörű természeti környezetben horgászatra, lovaglásra, kenutúrákra, és természettudós által vezetett kirándulásokra. A vendégek ugyan alhatnak franciaágyon, sőt, vízöblítéses vécé használatára is van lehetőségük, de kőépület helyett sátrat kapnak. A szabadtéren álló zuhanyhoz vödörben hordják a vizet. Az éttermekben keressük a helyi specialitásokat, a helyben termett zöldségekből, gyümölcsökből, tenyésztett állatokból készülő fogásokat! A víz mindenütt érték, otthonunktól távol se pazaroljuk!

Lapozzon, és ismerje meg a természetvédelmi illemtant!

Természetvédelmi illemtan

• A védett területekre tervezett kirándulásaikat gondosan tervezzük meg! Vegyük figyelembe az időjárást, a terepviszonyokat, az út hosszát!

• A védett területeknek vannak fokozottan védett részei is, amire tábla figyelmezteti az arra járókat. Ezek a területek kiemelt természeti értékeket őriznek, ezért belépni csak a nemzeti park írásos engedélyével, szakvezetővel lehet!

• Csak a kijelölt, már meglevő utakat használjuk! A védett területeken a turistautak és a tanösvények a kirándulók érdekében lettek kijelölve.

• A gyalogosok taposása, a lovak patái, a kerékpárok kerekei újabb ösvényeket alakíthatnak ki. Felszaggatják a növénytakarót, ami elősegíti a gyomnövények terjedését. A gyepeken sok földön fészkelő madár, talajlakó állat biztonságát is veszélyeztethetik. A túrák során elfogyasztott ételek, italok csomagolóanyagait soha ne dobjuk el! Az eldobott papír vagy műanyag hulladék esztétikailag nem szép, lassan vagy egyáltalán nem bomlik le, szennyezi a környezetet, veszélyt jelenthet az állatoknak is.

A túra során keletkezett hulladékot vigyük magunkkal, és dobjuk a kijelölt hulladékgyűjtőbe! Kiránduláson ne szedjünk virágokat, ne gyűjtsünk állatokat! A csokorba szedett vadvirágok gyorsan elhervadnak. Jobban díszítenek a természetben, mint a vázában. Azzal, hogy a legszebb példányokat leszedjük, egy-egy faj genetikai leromlását idézhetjük elő. Nem beszélve arról, hogy sok vadvirág mérgező, bőrkiütést vagy más kellemetlenséget okozhat. A legjobb, ha a kiránduláson szerzett élményeit fényképeken örökíti meg.

• Ne rongáljuk meg a turistajelzéseket, az információs táblákat, a padokat, pihenőhelyeket, hiszen ezek a mi tájékozódásunkat, kényelmünket is szolgálják!

• Csak a nemzeti park igazgatóságok engedélyével lehet:

 az engedéllyel látogatható barlangokat felkeresni (a szabadon látogatható barlangokban a természetvédelmi törvény és az életvédelmi szabályok betartásával szabad túrát lebonyolítani);

 a fokozottan védett fajok élőhelyeit megközelíteni.

• Csak az illetékes erdészet engedélyével lehet a védett területen táborozni, lakóautóban éjszakázni.

• A fenti szabályok betartását a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őrei ellenőrzik. Működjünk együtt velük!

környezettudatos green capital ökoturizmus nyaral
Kapcsolódó cikkek