Ne avatkozzon bele az állam! 15 százalékkal drágulhat a hús Szlovákiában
A szlovákiai feldolgozók nem tudják befolyásolni a húsárak világméretű növekedését – nyilatkozta Eva Tomáová, a Szlovák Húsfeldolgozók Szövetségének az ügyvezető igazgatója. Szerinte, ha az állam valóban szeretné visszafogni az árak növekedését, ezt az állattenyésztőknél kellene kezdenie.
A feldolgozók a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség múlt heti nyilatkozatára reagáltak, amely szerint a kereskedők az euró bevezetését nem használják fel indokolatlan áremelésekre, és hasonló lépésre szólították fel az élelmiszer-ipari vállalatokat is.
A húsfeldolgozók rendkívül nehéz helyzetben vannak, nem egy esetben a puszta fennmaradásukért kell küzdeniük – vallotta be Tomáová. Éppen ezért arra kérik a kormányt és a kereskedőket, hogy tartózkodjanak a felesleges piaci beavatkozásoktól.
Képtelenség fenntartani a jelenlegi árszintet, ha a feldolgozóknak egyre nagyobb összeget kell fizetniük a húsért az állattenyésztőknek. A húsfeldolgozók adatai szerint e hónap elején a vágósertések ára 20 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ugyanakkor az említett időszakban a feldolgozók csak 8-16 százalékkal növelték az áraikat.
A Szlovák Húsfeldolgozók Szövetségében tömörült cégek szerint ennek ellenére az elkövetkező időszakban sem terveznek indokolatlan áremeléseket.


