Magyar gazdaság

Ötven teherautónyi uszadékot gyűjtöttek össze vízügyi szakemberek a Tiszán

Az árhullám levonultával a kiskörei víztározónál és a Felső-Tiszán a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakemberei eddig 350 köbméter - mintegy 50 teherautónyi - uszadékot takarítottak el a folyó közel 200 km hosszú szakaszán.

A zöldtárca az árvíz során eddig több mint 10 millió forintot fordított a folyópartok megtisztítására. Az összegyűjtött szemetet hulladéklerakókra szállítják. A zöld tárca a határvízi bizottságokon keresztül tárgyal az Ukrajnából érkező uszadék csökkentésének lehetőségeiről.

Eddig ötven teherautónyi szemetet gyűjtöttek össze a vízügyi szakemberek a kiskörei víztározónál és a Felső-Tiszán. A mintegy 200 km-es folyószakaszon ötven ember vesz részt a munkálatokban. A szakemberek már 350 köbméter szemetet gyűjtöttek össze, amit hivatalos hulladéklerakókba szállítanak. Az uszadék és a szemét gyűjtése jelenleg is folyik.

A vízügyi szolgálat nemcsak a kezelésében lévő védművek mentén szedi a szemetet, hanem a folyóhoz kapcsolódó, a kezelésében lévő műtárgyak - pl. zsilipek, vízkivételi művek - környékén, és azokon a hozzáférhető helyeken is, ahol az összegyűlt szemét vízminőségi gondokat okozhat. A tulajdonosok feladata ugyanakkor azon létesítmények megtisztítása, amelyeket a levonuló árvíz útjába - hullámtérben - építettek. A tulajdonosok felelőssége ugyanis, hogy a kezelésükben lévő úszómű - pl. stég, állóhajó - ne csökkentse az árvízi levezető-képességet, nekik kell gondoskodniuk arról, hogy létesítményeik akár az összegyűjtött uszadék által, akár más módon ne jelentsenek akadályt a biztonságos árvízlevezetésben.

Az elmúlt időszak rendkívüli árvizei olyan területeket is elöntöttek Ukrajnában, amelyek korábban nem kerültek víz alá. A levonuló árvíz ezekről az eddig el nem öntött területekről is lehozta a rosszul vagy illegálisan elhelyezett hulladékok jelentős részét. A Tiszán érkező hulladék illetve természetes uszadék jelentős gondokat okozott a magyar szakaszon is. Árvíz idején a folyóból gyakorlatilag lehetetlen az uszadék eltávolítása a nagy vízsebesség miatt, és életveszélyes is lenne hajóval megközelíteni a szemetet. Ilyen esetekben a duzzasztóműveknél, így a kiskörei erőműnél sincs lehetőség az uszadék visszatartására. A táblák lezárása az árvízszintek növekedésével járna, mely vállalhatatlan árvízi kockázatot jelentene. Ebben az időszakban az uszadék összeszedése csak az árvízi meder szélén lehetséges.

Az érkező uszadék egyaránt jelent hazai és nemzetközi problémát. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ezért a határvízi bizottságokon keresztül tárgyal az érkező uszadék csökkentésének lehetőségeiről, valamint uniós támogatási konstrukciók igénybevételéről Ukrajna számára, hogy így csökkenthessék a folyók árterében elhelyezett illegális hulladéklerakók számát.

árhullám uszadékfa Tisza Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Kapcsolódó cikkek