Magyar gazdaság

Kilenc klaszter előrelépett

A hazai klaszterek közül a vártnál nagyobb számban, kilencen kapták meg az akkreditált innovációs klaszter címet. Az erről szóló oklevelet szerdán nyújtotta át az érintettek képviselőinek Vági Márton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke és László Géza, a Pólus Akkreditációs Testület vezetője.

Az ország hat régiójából összesen tizenegy klaszter nevezett be az NFÜ akkreditációs versenyébe. A nyertesek együttesen 160 kis- és középvállalati taggal rendelkeznek; a kkv-k a teljes tagság 77 százalékát képviselik a klasztervilágban.

A most akkreditált klaszterek a tervek szerint közel 100 olyan termék, szolgáltatás, technológia fejlesztésébe fognak bele, amely jelentős hozzáadott értékkel bír a biotechnológia, a gyógyszeripar, a funkcionális élelmiszeripar, az informatika és a hagyományos ipar területén, s alkalmasak arra, hogy a nemzetközi piacokon is megjelenjenek.

A 2007-13-as Új Magyarország Fejlesztési Terv Pólus Programja keretében olyan alulról építkező, önszerveződő vállalati csoportok részesülhetnek támogatásban, amelyek együttműködésük során kiaknázzák a tudásuk egyesítéséből fakadó előnyöket - hangsúlyozta a budapesti ünnepségen Vági Márton. Emlékeztetett arra, hogy a nyolc kijelölt pólusvárosnak (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Veszprém) összesen 250 milliárd forint áll rendelkezésre komplett projektekre.

A különböző klaszterpályázatokon elnyerhető támogatási összeg 50 millió és 1,5 milliárd forint között mozog majd az GOP-1.2.1-es kódszámú pályázat megjelenésével - közölte Zombori Zita, a Pólus Programiroda ügyvezető igazgatója. Elmondta, hogy a most elismert klaszterek két évre kapták meg az akkreditált innovatív klaszter címet, és az akkreditáció folyamatosan kezdeményezhető. Az akkreditációs testület 2008-ban még egy alkalommal, decemberben hirdet nyerteseket a szeptember 30-ig beérkező pályázatokból.

További információk a csütörtöki Világgazdaságban.

Pólus Program akkreditáció klaszter
Kapcsolódó cikkek