Magyar gazdaság

Mikrohitelre van szüksége? EU és JASMINE segítenek

Az Európai Bizottság – együttműködve az Európai Beruházási Bankkal (EIB) – útjára bocsátott egy kezdeményezést, amelynek eredményeként lényegesen könnyebbé válna a kisösszegű hitelekkel felfuttatható vállalkozások indítása.

A szóban forgó finanszírozási forrást 50 millió eurós induló összeggel hoznák létre, a megfelelő intézményi hálózat várhatóan 2009 elején lesz működőképes. A projektmag JASMINE (Joint Action to Support Microfinance Institutions in Europe) néven szerepel a brüsszeli terminológiában.

A projekt kezdeményezése során az Európai Bizottság abból indult ki, hogy óriási látens kereslet van kis összegű hitelekre, amelyek elbírálására és folyósítására a hagyományos bankhálózat nincs felkészülve. Egy felmérés szerint 700 ezer igénylő venne igénybe vállalkozás indítására hiteleket, amelyek végösszege – rövid távon – elérné 6,3 milliárd eurót.

A JASMINE-projekt ebben az összefüggésében mindenekelőtt technikai segítséggel áll azon intézmények rendelkezésére, amelyek készek lennének az EIB által rendelkezésre bocsátandó összegek kihelyezésére. A allokálására szánt banki intézményeknek az lenne a feladatuk, hogy megvizsgálják a hitelre pályázó vállalkozók alkalmasságát. A JASMINE-projekt keretében oktatást fognak szervezni a pályázóknak, emellett ellátják az adott hitelezési forma népszerűsítéséhez szükséges reklámtevékenységet.

A kialakítandó intézményi hálózat garanciát jelenthetne arra, hogy a benyújtott finanszírozási igények mögött valóban életképes vállalkozások álljanak. Fontos törekvés lenne emellett, hogy a lehető legnagyobb számban vonjanak be – társfinanszírozási formában – hagyományos banki intézményeket. Danita Hübner, a regionális fejlesztések ügyében illetékes európai biztos azzal méltatta, hogy a foglalkoztatás és a növekedés szempontjából fontos egységgel bővült az EU intézményi hálózata.

Hasonló betűszavak fémjeleznek több másik kezdeményezést is: a JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) ingyenes szakmai tanácsadást nyújt; a JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) kkv-knek és mikrovállalkozásoknak kínál segítséget a pályázatokhoz szükséges önrész előteremtésére; a JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) városfejlesztési és városrehabilitációs projekteket támogat.

eib Európai Bizottság jasmine EU vállalkozás mikrohitel
Kapcsolódó cikkek