Magyar gazdaság

Tandíjeltörlés, 13. havi családi pótlék - Választás előtti intézkedések Ausztriában

A most vasárnapi, szeptember 28-i választások előtt utoljára ülésezett az osztrák parlament. 19 órás ülésén elfogadta a nyugdíjemelést, a 13. havi családi pótlékot és a tandíj eltörlését – ám az áfa maradt.

Az élelmiszerek 50 százalékos áfacsökkentése a Jörg Haider nevével fémjelzett BZÖ-n bukott meg. Ők ugyanis azt kérték, hogy a kérdést a pénzügyi bizottság tárgyalja meg – amit végül el is fogadott a plénum.

Így azonban a szociáldemokrata SPÖ nem tudja átvinni ötpontos enyhítő csomagjának egyik kulcselemét. Werner Faymann pártelnök csalódott ezügyben: igaz, legalább a másik négy pontban sikert könyvelhetett el.

A BZÖ azzal indokolta elutasítását, hogy egy áfa-csökkentés esetén azt akár pár hónap múlva azt az Európai Közösségek Bírósága hatályon kívül helyezheti. És különben is, egy ilyen lépés a német élelmiszerláncok javát szolgálná – mondták.
 
Azonban két másik nagy párt is a tervezet ellen szegült: a Néppárt (ÖVP) vezetője kifejtette: a tervezet nem jól irányzott; a költségmegtakarítást a fogyasztó biztosan nem érezné. A zöldek hasonló állásponton vannak. Egyedül a jobb-populista FPÖ állt ki az SPÖ javaslata mellett.

Mindemellett a fentebb említetteken túl a gyógyszerek ára is csökken – ezek áfájának 20-ról 10 százalékra csökkentését az SPÖ, az FPÖ és a BZÖ megszavazták. A többi jóléti intézkedés közül például az otthoni ápolási támogatás növelését egyhangúan fogadta el a plénum. Ugyancsak egyértelmű volt a 13. havi szeptemberenkénti kifizetése – melyre idén is már sor kerül.

A nyugdíjakat 3,4 százalékkal növelik , valamint az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasok részesülnek egy 50-150 eurós egyszeri kifizetésben. További kedvezmény az időseknek egy fűtési enyhítőcsomag: az átalányt fizetők októbertől áprilisig 30 eurót kapnak havonta. Emellett meghosszabbították a nyugdíjkorhatárok szigorításának bevezetését. Ugyancsak eltörlik a visszavonulók nyugdíjemelésének kétéves türelmi idejét (azaz az eddigi rendszerrel szemben akár fél év után már kaphatnak emelést a jogosultak).

Nem volt ilyen egyértelmű a tandíjeltörlés: mostantól immár csak azon diákoknak kell fizetniük, akik két félév hátrányban vannak, továbbá a nem EU-állampolgároknak, azonban a néppárt nem fogadja el a döntést és népszavazást követel a kérdésben. Szerintük a tandíj eltörlésével erősen csökkenni fog a felsőfokú képzés nívója.

A szavazások hajnali négy óráig tartottak.

Már korábban bezsámoltunk arról, hogy a választások közeledtével melyik párt milyen ígéretekbe bocsátkozott.

övp választások spö fpö zöldek bzö Ausztria
Kapcsolódó cikkek