Magyar gazdaság

25,1 milliárd dollárral segíti ki Magyarországot az IMF, az EU és a Világbank

Kiderült, hogy nagyobb értékű pénzügyi csomagot állítottak össze Magyarország számára, mint amilyet Ukrajna kapott: mint az IMF magyar idő szerint éjjel közleményben jelentette: 25,1 milliárd dollár készenléti hitelkeretet kap az ország a Valutaalaptól, az Európai Uniótól és a Világbanktól.

Összesen 25,1 milliárd dolláros pénzügyi csomagot állított össze Magyarország számára a Nemzetközi Valutaalap, az és a Világbank. Az IMF ebből 15,7 milliárdos készenléti hitelmegállpodást kész kötni. A megállapodás egy 17 hónapos készenléti formáját önti – jelentette be közleményben a Valutaalap.

Az Európai Unió 8,1 milliárd dollárt biztosít, a Világbank pedig 1,3 milliárdot. A tervezett pénzügyi csomag – amelyet az IMF részéről még természetesen az igazgató tanácsnak jóvá kell hagynia – a harmadik hasonló megállapodás a sorban azóta, hogy kitört a pénzügyi világválság. Eddig Izland és Ukrajna számára ajánlott fel segítséget a Valutaalap. Az IMF Washingtonban közzétett közleménye szerint a magyar kormányzat olyan politikai csomagot állított össze, amely képes helyreállítani a befektetői bizalmat és enyhíteni az elmúlt hetekben a magyar pénzpiacokra nehezedő nyomást. Egyben ösztönzi a gazdaság rövid távú stabilitását, és hosszú távra javítja a növekedési potenciálját.

Az intézkedések központi elemeit úgy állították össze Budapesten, hogy javítsák a fiskális stabilitást és erősítsék a pénzügyi szektort – áll a közleményben. Külön kiemeli a közlemény, hogy a csomagban olyan intézkedések is vannak, amelyek elősegítik a pénzpiaci likviditás megőrzését, illetve a bankrendszer tőkeellátottságának magas szintjét. Fontosnak nevezi a közlemény, hogy a csomag csökkenti a kormányzat finanszírozási igényét és biztosítja az fenntarthatóságát hosszabb távon is. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy ezek az erőteljes lépések igazolják az IMF által felkínált készenléti hitel kivételes nagyságát, így méltán áll mögé a nemzetközi közösség. A felajánlott összeg nagyjából egyébként a magyar kvóta 10,2 százalékának felel meg. A magyar csomag sikere közös felelőssége minden magyar félnek és a nemzetközi közösségnek – mondta.

Az IMF a készenléti hitel-megállapodás kidolgozásában szorosan együttműködött az Európai Unióval, az Unió elnökségével és a Világbankkal. A jövőben is minden segítséget megadunk a magyar hatóságoknak abban, hogy kezeljék a globális pénzügyi válságot – tette hozzá. A készenléti hitelt szakértők és a kormányzat is valóban készenléti hitelként kezeli – ahogy az az elmúlt napokban kiderült. Gyurcsány Ferenc kormányfő, Veres János pénzügyminiszter – miként az elemzők is – többször mondták, hogy annak elsősorban a bizalom helyreállításában van szerepe, s felvenni belőle – a mai helyzet szerint – nem szándékozunk. Az előzetes hírek szerint egyébként a magyar kormány mai ülésén tárgyalja az IMF-csomagot.

Érdekes

A csomagnak nem csak az az érdekessége, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió közösen kínál segítséget. Hiszen az IMF ilyen jellegű hitelprogramjainak két célja van – s ezek közül az egyik ráhúzható a magyar helyzetre. Az alap ugyanis vagy fizetési mérleghiány-nehézségek áthidalására, vagy tartalékképzési céllal kínálja a készenléti hiteleket. Magyarország most az utóbbi miatt kaphatta meg.

Az EU pedig azért vesz részt a programban, mert Magyarország tagja az Uniónak.

Ugyanakkor a Világbank általában konkrét projektekhez kínál hiteleket. S jelen esetben egyelőre nem világos, hogy milyen projektről van, lehet szó.

Az EU pedig azért vesz részt a programban, mert Magyarország tagja az Uniónak.

Ugyanakkor a Világbank általában konkrét projektekhez kínál hiteleket. S jelen esetben egyelőre nem világos, hogy milyen projektről van, lehet szó.

-->

készenléti hitel IMF Magyarország válság
Kapcsolódó cikkek