A fegyelmező eljárás első lépésének számító jelzésre Ljubljanának rövidesen válaszolnia kell, ha el akarja kerülni, hogy Brüsszel a luxembourgi Európai Bíróság elé idézze az adott kérdésben.

Szlovéniában személyautókra csak féléves és éves matricákat lehet kapni, motorkerékpárokra pedig csak évest. Brüsszel szerint azonban ez a szabályozási forma hátrányos a külföldiek többségére nézve, akik gyakorta csak rövid ideig – esetenként néhány napig – tartózkodnak az országban, mégis hosszú időre érvényes úthasználati engedélyért kell kifizetniük. Megoldásként az Európai Bizottság ajánlja rövidebb időszakra érvényes jegyek kiadását.

Az uniós alaptörvények tiltják, hogy valamely ország a nemzeti hovatartozás alapján diszkrimináló rendelkezéseket alkalmazzon. Ezt a tilalmat közvetve sem szabad megszegni, például olyan jogszabályok bevezetésével, amelyek más ismérvek révén hoznak hátrányba külföldieket. A bizottság 1996 óta hasonló okok miatt már figyelmeztette Magyarországot, Ausztriát, Szlovákiát, Csehországot, Bulgáriát és Romániát.