Magyar gazdaság

Milliókat hoztak a futók az államnak

Több mint 30 ezer vendégéjszakát hozott Budapestnek a két őszi futómaraton – olvasható a versenyeket szervező Budapest Sportiroda (BSI) közleményében. A BSI szeptember és október első hétvégéjén rendezte Budapesten az immár hagyományos két hosszútávú utcai futóversenyt: a 23. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratont és a 23. Plus Budapest Nemzetközi Maratont, melyek különböző távjaira közel 20.000-en neveztek. A hazai indulók 40 %-a érkezett vidékről, megközelítőleg 7.000-en utaztak a fővárosba a futás kedvéért.

Az aktív turizmus, ezen belül a futóturizmus továbbra is erőteljesen növekszik a világban. A világ szinte összes nagyvárosában rendeznek maratoni és félmratoni versenyeket, sok ezer résztvevővel. Budapest – Prágával együtt – piacvezető az új EU államok között. Ezek az események a városmarketing részei, melyek bevételt (és megbecsülést, dicsőséget) hoznak az államnak, a régiónak, a városnak és a turizmus szolgáltatóinak.

A két eseményre 2008 szeptemberében és októberében 58 országból több mint 3.300 külföldi amatőr futó nevezett. A futók alig 1/6-a érkezik egyedül, a többiek átlagosan 1,7 kísérőt, szurkolót hoznak magukkal. Így Budapestre a futás kedvéért több mint 9.000 turista érkezett. Egyénileg a célturisták 85%-a, utazási irodai szervezésben 15%-a érkezett a fővárosba. A világ futásra specializálódott utazási irodái közül 16 programozza Budapestet - áll a közleményben.

A résztvevők 5%-a tölt csak 1 éjszakát Budapesten (a résztvevők mindössze 9%-a nem tölt el egy éjszakát sem Budapesten), de az átlagos tartózkodási idő 3,4 vendégéjszakára nőtt ebben az évben. Feltűnően nőtt az 1 hetes tartózkodás aránya. A futók és kísérők összesen 30.400 vendégéjszakát töltöttek budapesti kereskedelmi szálláshelyeken.

A futók döntően 3 és 4 csillagos szállodákban szállnak meg, ugyanakkor 2007-ről 2008-ra több mint kétszeresére nőtt az 5 csillagos szállodában megszállók aránya és nőtt a 4 csillagos szállodában foglalók aránya is a 3 csillagosokéhoz képest. A futásra érkezők jellemzően (valamivel több, mint 70 %) repülővel utaznak hozzánk. Érdekes, hogy idén jelentősen csökkent (kb. 35%-kal) a Malévot választók aránya.A legnagyobb küldő országok 2008-ban: Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország, Finnország

A volt szocialista országokban sokkal fejletlenebb a futóélet, mint hazánkban, és így az emelkedő trendek ellenére még nem jelentős az onnan érkezők száma (7%). Érdekesség a tengerentúlról érkezők magas aránya (pl. Kanada, USA, Ausztrália, Mexikó, Brazília - 7,9%), viszont a gazdasági válság érezteti hatását, mert az USA-ból az elmúlt évekhez képest fele annyian érkeztek hazánkba. Szintén érdeklődésre tarthat számot az a tény, hogy évről évre nő az északi országokból érkező futók száma (Finnország, Dánia, Svédország, Norvégia – idén 15%). Továbbra sem sikerült jelentős áttörést elérni a szomszédos osztrák futók idelátogatásában. Tavasszal háromszor annyi magyar futott Bécsben, mint ősszel osztrák Budapesten.

A költési szokásokat ismerve, utazásra, szállodára, étkezésre és egyéb szolgáltatásokra több mint 826 millió forintot költöttek hazánkba érkező futó célturisták. Így csak az áfa bevétel közel 140 millió forinttal növelte az állam bevételét.

Az utazási irodák tervezési gyakorlatainak megfelelően már elindult a 2009. évi budapesti versenyek nemzetközi promóciója. Ennek középpontjában továbbra is a lenyűgöző dunai panoráma, az egyedülálló módon két világörökségi részen is áthaladó útvonal, és a város lenyűgöző éjszakai kivilágított látványa áll. 2009. szeptember 6-án és október 4-én folytatódik a több mint 20 éves hagyomány.

futómaraton turizmus Malév BSI utazási iroda
Kapcsolódó cikkek