Magyar gazdaság

Inotai: A kkv-knak szánt ezer milliárdot kizárólag gazdasági fejlesztésre szabad használni

Azon államok, amelyek az első körben hozzá tudtak jutni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásaihoz, gyakorlatilag biztonságban vannak - mondta csütörtökön, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének sajtótájékoztatóján Inotai András, az intézet igazgatója.

Inotai András úgy vélekedett: a kis- és középvállalati szektornak szánt 1.000 milliárd forintos csomagot kizárólag a gazdaság fejlesztésére - beruházásra, exportösztönzésre - szabad felhasználni, a kivitel dinamizálásához szerinte megvannak a piacok. Felhívta a figyelmet arra: ahhoz, hogy a válság hatásai mérsékeltek legyenek, még a válság elején meg kell kezdeni a társadalmi párbeszédet.

Rácz Margit kutatási igazgató szerint a maastrichti kritériumok fellazítása nem képzelhető el, a pénzügyi fegyelem ugyanis megkérdőjelezhetetlen, miközben gazdasági válság bontakozik ki. Úgy vélekedett, ha a forintárfolyamot sikerül megfogni, Magyarországon is csökkennie kell az inflációnak, s akkor megkezdődhet az alapkamat csökkentése, hiszen a spekulációs veszély csökken.

Simai Mihály akadémikus elmondta: a jelenleg alkalmazott eszközök kínálati oldalról próbálják a növekedést ösztönözni, ám hiába csökken a kamatláb, ha nincs kereslet. Úgy vélekedett, hogy gyors változásra akkor van lehetőség, ha a kínálati és a keresleti oldalt összehangolják.

Rácz Margit egyébként úgy vélte, hogy a pénzügyi válságot biztosan követő reálgazdasági visszaesés súlyosabban fogja érinteni az eurózónát, mint az USA-t. Az Egyesült Államok jóval rugalmasabb piaci szervezete, s nem utolsósorban az, hogy az eurózóna sok szempontból önálló gazdaságpolitikájú tagországokból áll, most is az amerikai gazdasági visszaesés gyorsabb megoldását fogja eredményezni.

Inotai András annak a véleményének is hangot adott, hogy a várható súlyos válság alkalmas táptalajt termet a populista, demagóg, esetenként kifejezetten durván nacionalista és szélsőséges nézetek terjesztésére, a társadalmi tudatfertőzés globálissá válására, "annak minden beláthatatlan következményével együtt. Ha nem lépünk azonnal és együttesen, világunkat egy évtizeden belül nem a pénzügyi, hanem az annál minőségileg veszélyesebb össztársadalmi csőd és beláthatatlan következményekkel járó ideológiai felfordulás fenyegeti" - véli Inotai András.

Rácz Margit MTA inotai Simai kkv
Kapcsolódó cikkek