Magyar gazdaság

Veres: úttörő jellegű az IMF-megállapodás

Számos tekintetben úttörő jellegű az a megállapodás, amelyet a kormány és a Magyar Nemzeti Bank az Európai Unióval, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Világbankkal kötött az utóbbi napokban. A pénzügyminiszter hétfőn kora délután beszélt erről, a jövő évi költségvetésről szóló expozé keretében.

Hozzátette: még nem volt példa olyanra, hogy ezek a nemzetközi szervezetek közösen biztosítsanak finanszírozási csomagot egy ország számára, és ily módon támogassák a gazdasági stabilizációt. A 25 milliárd dolláros csomagról úgy vélekedett: ez az összeg lényegesen több, mint amire hazánknak szüksége lehet, ám a keret elegendő ahhoz, hogy Magyarország ellenállhasson a spekulációnak, és nyilvánvalóvá váljék, hogy nem vagyunk egyedül.

A T. Ház ezen a héten minden nap a 2009-es büdzsével foglalkozik. Veres János miniszter expozéjára ma került sor, a tárcavezető ennek keretében javarészt azokat a számokat ismertette, amelyek vasárnap este, a költségvetési bizottság ülésén már szóba kerültek. Ezek között szerepel az egy százalékos GDP-csökkenés, a reálbérek 2,7 százalékos mérséklődése, valamint 4,5 százalékos infláció. Az általános vita csütörtökig folyik, a módosító javaslatok benyújtására péntekig van lehetőség, amikor az Országgyűlés már a költségvetést megalapozó törvénymódosításokról vitázik.

Az IMF-fel kötött hitel-szerződésről, pontosabban ennek egyelőre nem ismert részleteiről Veres János hétfőn délután számol be a költségvetési bizottság zárt ülésén.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek