Magyar gazdaság

AmCham: viharfelhők tornyosulnak Magyarország felett

Bizalmi válság, kedvezőtlen adózási rendszer, korrupció – főképp ezek a jelenségek riasztják el a befektetőket Magyarországtól – véli Bienerth Gusztáv, az AmCham elnöke. Szerinte elkerülhetetlen a bérek befagyasztása, a kormányzati kiadások felülvizsgálata, és sokat jelenthet a vezetők személyes példamutatása.

Baj van – ezzel a sommás megállapítással értékelte az ország helyzetét Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) újabb két évre megválasztott elnöke. Szerinte nem tekinthető pozitív fejleménynek, hogy a nemzetközi pénzvilág mentőövet dobott Magyarországnak, ezzel ugyanis csak a fizetésképtelenséget sikerült elkerülni, éppenhogy lélegzetvételnyi időhöz jutott az ország. Arra egyébként a gazdálkodói szféra nevében választ vár a szervezet, hogy miért éppen 17 hónapra vette fel a 25 milliárd dollárnyi stand-by hitelt a kormány. A határidő mögött nem látják a kidolgozott intézkedési tervet és azt sem, hogy 17 hónap múlva hogyan és miből fog megtörténni a visszafizetése.

Nem lehet halogatni a szerkezeti reformokat, nem lehet várni 2010 áprilisáig – hangoztatta az elnök egy szűkkörű háttérbeszélgetésen. A szerkezeti reformok elindítása, a transzparencia megteremtése létkérdés – hívta fel a figyelmet, különben Magyarország versenyképessége óhatatlanul tovább romlik. Annál is inkább, mivel a külső gazdasági környezet is kedvezőtlenné vált, legfőbb exportpiacunk, Németország ugyancsak recesszióval küzd.

Sok külföldi cég már leírta az országot, nem akarnak nálunk fejleszteni, nem terveznek új beruházásokat hozni – mondta. Az úgynevezett reinvesztíciós ráta például éppen a fele a lengyelországinak, s még továbbra is csökkenő irányt mutat – ez azt jelzi, hogy az itt megtermelt jövedelmet egyre inkább valahol máshol – versenytársainknál – fektetik be a cégek.

S ennek egyik legfőbb oka, hogy bizalmi válság alakult ki Magyarországon. A társasági különadó sem azért fáj elsősorban a társaságoknak, mert túl nagy terhet jelent számukra, hanem mert korábban ígéretet kaptak ennek megszüntetésére. Az adózási környezet, az adóigazgatási rendszer szintén elriasztja a befektetőket. Tarthatatlan, hogy a fehér gazdaságnak kell megfizetnie a kiterjedt fekete- és szürkegazdaság árát. A korrupció a másik olyan kérdés, ami sajátos negatív kísérőjelensége a hazai gazdálkodási környezetnek, s érthetetlen az AmCam elnöke szerint, hogy nincsenek nagy nyilvánosság előtt zajló „ügyek”, perek, nyomozások. S a felmérések itt is romló folyamatokat jeleznek.

Megfogalmazása szerint „viharfelhők tornyosulnak” az ország feje fölött , itt az ideje, hogy hozzányúljanak a 13. havi nyugdíjakhoz, hogy megszüntessék a adómentességét. Szerinte meghökkentő, hogy még a súlyos válsághelyzetben is látni törekvéseket a minimálbér emelésére. Amit most tenni kellene: bérbefagyasztás, a kormányzati kiadások felülvizsgálata, a vezetők személyes példamutatása.

Az AmCham a korábbiaknak megfelelően most is igyekszik javaslatokat tenni a helyzet javítására, s támogatja a megfelelő intézkedéseket, ugyanakkor határozott véleménye: a rövid, közép- és hosszú távú döntéseket azonnal kell meglépnie a kormánynak. 

stand-by hitel Bienerth Gusztáv AmCham bizalmi válság reformok baj válság korrupció
Kapcsolódó cikkek