Magyar gazdaság

Nem fogadja el az áfa minimumának csökkentését az EU

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei a mai napon tervet dolgoznak ki a tagországok gazdaságának fellendítésére.

Az EU pénzügyminiszterei a tagországok egyensúlyát helyrebillentő 200 milliárd eurós program részletein dolgoznak a mai napon. Eddig abban állapodtak meg, hogy a közcélra fordított kiadásokat az unió költségvetésének 1.5 százalékában határozták meg, de elutasították az adócsökkentési javaslatokat – jelenti az AP.

A tárgyalásokat vezető Jean-Claude Juncker belga miniszterelnök szerint a pénzügyminiszterek "jó irányba haladnak". Ugyanakkor a csoport elvetette az áfa minimális szintjének 15 százalékra történő csökkentését. Nagy Britannia ezt már korábban megtette, de Német- és Franciaország ellenzi a lépést, amely szerintük az állami bevételek csökkentését vonná maga után.

A pénzügyminiszterek megegyeztek abban, hogy több mint kétszeresére: 12-ről 25 milliárd euróra emelik a krízis alap tartalékait. Az indoklás szerint a gazdasági nehézségek közepette az euró-zónán kívüli országoknak nagyobb hitellehetőségeket kell biztosítani. A huszonhét miniszter által összeállított terve vázlata célzott állami költéseket javasol.

áfa Juncker EU euró-zóna
Kapcsolódó cikkek