Magyar gazdaság

Rekord mértékben csökkent az üzemanyagár

Új inflációs pályára látszik állni a magyar gazdaság, a korábbi belső és külső sokkok hatása nagyrészt lecsengett, és a lassuló gazdaság is rásegít az árak stabilizálására. Bő két év után ismét a bűvös 3 százalék közelébe csökkenhet az infláció hónapokon belül.

Egyhavi összehasonlításban már 0,2 százalékos árcsökkenés volt, de a tavaly novemberihez képest is 4,2 százalékra mérséklődött a pénzromlás – derült ki a KSH legfrissebb számaiból. Ennél kedvezőbb értéket utoljára 2006 nyarán regisztrált a hivatal, még az áfakulcs megemelése előtt. Attól kezdve a legutóbbi időszakig nem sikerült 6 százalék alá vinni az áremelkedést, mert mire lecsengett a hatósági emelések hatása, addigra megérkezett az élelmiszer- és nyersanyag-ársokk. Még most októberben is 5,1 százalékon állt a tizenkét havi árindex, így a mostani igen jelentős mérséklődésnek számít.

Soha nem látott mértékben, 8,6 százalékkal ment le az üzemanyagok ára egyetlen hónap alatt, ez jelentette a legfőbb inflációcsökkentő tényezőt. De havi alapon már egyetlen cikkcsoport sem mutat nagyon kiugró drágulást, az élelmiszerek mindössze 0,1 százalékkal kerülnek többe, ezen belül is alig van olyan termék, amely 1-2 százaléknál jobban drágult. Egyedül a háztartási energia terén nevezhető számottevőnek a drágulás, de ez sem meglepetés, mivel tudni lehetett, hogy az októberi gázáremelés most fog megjelenni a számokban. A szolgáltatások ára gyors ütemben csökken, ennek a cikkcsoportnak szokás a várakozások szempontjából nagyobb jelentőséget tulajdonítani. A tartós cikkek viszont inkább a forint-árfolyammal együtt mozognak, amit az is mutat, hogy megállt a cikkcsoport árcsökkenése, mivel a hazai valuta leértékelődött az ősszel.

Szakértők egy éven belül 3 százalék alá menő inflációt várnak, ami azt jelenti, hogy teljesül az MNB és a kormány középtávú célja. A gazdasági visszaesés akár még egyes gazdaságokban az árszínvonal csökkenésével is járhat, de nálunk ez a veszély nem fenyeget egyelőre. Az árstabilitás elérésének azért lenne nagy jelentősége Magyarországon, mert az utóbbi bő húsz évben csak egyszer, 2006 elején látszódott a drágulás megfékeződése, akkor is csak egyszeri hatás, az áfakulcs csökkentése miatt. Ekkor sem volt azonban tartósan alacsonyan a pénzromlás, és ezzel a kedvezőtlen inflációs múlttal nagyon nehéz levinni a berögzült béremelési gyakorlatot. A nominális ragadósságot azonban sikerülhet kiütnie a mostani negatív sokknak, és ezzel közelebb kerülhetünk az euróbevezetéshez is.

árszínvonal infláció gázár
Kapcsolódó cikkek