Magyar gazdaság

Gyenge a magyar innovációs teljesítmény

Csökkent az EU innovációs lemaradása az elmúlt öt évben az Egyesült Államokkal és Japánnal szemben - állapítja meg legfrissebb értékelésében az Európai Bizottság.

Az elemzés 29 tényezőt vizsgálva négy csoportba sorolta a tagállamokat; Magyarország a legrosszabb, az uniós átlagot lényegesen alulmúló teljesítményt felmutató országok csoportjába került. Ebből a csoportból a bizottság Bulgáriát és Romániát dicséri; ezek gyors fejlődése az EU egésze lemaradásának a mérséklődéséhez is hozzájárult. Az innovációs éllovasok közül Németország, illetve a nem EU-tag Svájc teljesítménye javult a legnagyobb mértékben.

Az EU egésze a teljesítményt befolyásoló tényezők közül az emberi erőforrások, szélessávú internet-hozzáférés, valamint a kockázati tőke elérhetősége tekintetében érte el a legnagyobb javulást.

Magyarország relatív erősségeként a jelentés az innovációk gazdasági hasznosításának hatékonyságát jelöli meg: az elmúlt öt évben jelentősen nőtt a magyar eredetű közösségi védjegyek és dizájnok száma, a tudásintenzív szolgáltatások exportja, valamint a piaci újdonságok értékesítése. Csökkent viszont az innovációs tevékenységet folytató hazai cégek száma.

innováció EU tudásintenzív
Kapcsolódó cikkek