Magyar gazdaság

Raskó: Gyurcsánynak megbocsáthatnak, ha kamikáze reformokat indít el

Dominique Strauss-Kahn vezérigazgató vezetésével 10 év után először ismét hazánkba látogatott a Nemzetközi Valutaalap magas rangú küldöttsége. A látogatás előzménye, hogy tavaly októberben a kormány és a jegybank kénytelen volt az IMF-hez fordulni segítségért, mert a pénzügyi világválság okán pánik tört ki a magyar állampapír-piacon, a vevők eltűntek s a forint vészes gyengülésbe kezdett. Raskó György, a Magyar Külgazdasági Szövetség társelnöke a Világgazdaság blogjában írt arról, hogy azonnali bátor reformok megkezdése esetén a kormányfőnek idővel megbocsáthatnak súlyos hibái és mulasztásai miatt.

Az IMF elsőként sietett segítségünkre azzal, hogy október 28-án bejelentette: 17,5 milliárd dollár készenléti hitelt nyújt Magyarországnak. Az IMF a készenléti lehívásának feltételéül szabta, hogy a kormány a jövő évi költségvetés kiadási oldalát legalább 300 milliárd forinttal lefaragja, és függessze fel az adócsökkentésről szóló javaslatait.

Bár az IMF vezér a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem volt különösebb oka a jövetelének, csak „éppen erre járt”, nyilvánvaló, hogy a pénzügyi szervezet képviselői a készenléti hitel felhasználásával kapcsolatos feltételek teljesítését kívánták a helyszínen ellenőrizni. A megnyilatkozások szerint az IMF általánosságban elégedett a Gyurcsány-kormány válságkezelő lépéseivel, melynek köszönhetően eddig nem voltak még bankcsődök s a forint is jól vészelte át az elmúlt három hónapot, s egyelőre nem növekedett jelentősen a sem az országban. Strauss-Kahn azonban egyértelművé tette, hogy további bátor lépésekre, mielőbbi strukturális reformokra van szüksége az országnak, azért, hogy kezelni tudja a vártnál jóval mélyebb és hosszabb időre elnyúló globális krízist, ami a világgazdasági folyamatoktól erősen függő magyar gazdaságot másokénál könnyebben romba döntheti.

A teljes írás a Világgazdaság Üzleti Blogjában olvasható

készenléti hitel IMF reformok Strauss-Kahn költségvetés
Kapcsolódó cikkek